Заев: На лето почетак преговора са ЕУ

Овог лета у јуну или јулу Северна Македонија ће добити зелено светло за почетак преговора са Европском унијом, изјавио је у премијер Зоран Заев.

Реформе су у потпуности спроведене, рекао је он одговарајући на питање о изгледима земље да добије датум за отварање преговора у јуну, након извештаја Европске комисије о напретку, или на јесен, узимајући у обзир мајске изборе за места у Европском парламенту.

Према његовим речима, Преспански споразум и други позитивни помаци представљају озбиљан подстицај за земљу да добије оно што може.

„А оно што ћемо добити јесте датум за почетак преговора са ЕУ“, изјавио је Заев.

Избори за Европски парламент завршавају се 26. маја. ЕУ ће објавити свој извештај о напретку Северне Македоније 29. маја. Онда ће ићи на усвајање у националне парламенте земаља-чланица, преноси МИА.

Свако евентуално одлагање одлуке о отварању преговора могло би се десити само због избора за Европски парламент, напоменуо је Заев.

Са самита Западног Балкана у Берлину, каже, вратио се као оптимиста, пренео је Танјуг.

„Иако је фокус био на проналажењу начина да се деблокира дијалог Београд—Приштина, свака дискусија је почела и окончана Преспанским споразумом, као пример како су Македонија и Грчка затвориле свој спор“, рекао је Заев.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »