Путин потписао закон о одрживом интернету

Председник Русије Владимир Путин потписао је закон о одрживом „Рунету“ (интернет у Русији), који је усмерен на заштиту одрживог рада интернета у Русији у случају појављивања претњи за његово функционисање из иностранства, а документ је објављен на званичном порталу за правне информације.

Владимир Путин (Фото: Лола Ђорђевић)

Тај документ, између осталог, предвиђа стварање у Роскомнадзору (Савезној служби за надзор комуникација, информационих технологија и медија) центра за праћење и управљање комуникационом мрежом за јавну употребу, који ће обезбеђивати доступност телекомуникационим услугама у Руској Федерацији у свим „ванредним“ ситуацијама и координисати напоре оператора у таквим ситуацијама.

Закон ће ступити на снагу у новембру ове године, са изузетком одредби о криптографској заштити информација и националном систему домена, који ће ступити на снагу 1. јануара 2021. године. Интерне мреже које немају приступ интернету нису предмет тог закона.

Према том закону, информације државних органа и државних предузећа на интернету ће бити додатно заштићене енкрипцијом, а телекомуникациони оператери ће бити ослобођени обавезе да ограничавају приступ сајтовима са забрањеним подацима ако успоставе техничка средства за супротстављање претњама. Истовремено, Роскомнадзор ће бити обавезан да одговара на захтеве телекомуникационих оператера да ли су кварови на интернету проузроковани радом техничких средстава за сузбијање претњи.

Савет Федерације је на заседању 22. априла одобрио нацрт закона о безбедном и одрживом „Рунету“.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »