Вучић после састанка:Сви играли отворених карата, немам примедбе на Словенију и Црну Гору

Председник Србије Александар Вучић рекао је синоћ, одговарајући на питање новинара по завршетку самита у Берлину, да не мисли да је «било шта пропало», наводећи да је боље када има разговора, него кад га нема.

FOTO TANJUG / PRINTSCREEN TANJUG VIDEO / bb

«А, да ли очекујете чуда? Чуда се у животу не дешавају. Једанпут или два пута се догоди да тим из источне Европе узме Куп сампиона 1990. и 1991. и то, овог пута на пенале, и то се неће поновити у наредних 30 или 50 година…Тако да пустите чуда, ово је реланост, види се да се налазимо у тешкој и озбиљној ситацији и морамо да се понашамо одговорно и да водимо рачуна о будућности нашег народа», рекао је Вучић.

Он је додао да је ангажман Ангеле Меркел и Емануела Макрона веома важан и да показује њихову опредељеност да чувају мир на Западном Балкану јер тиме чувају и мир у Европи.

Вучић је такође рекао да су сви тражили укидање такси и да то није захтев од јуче.

Навео је и да су представници Хрватске и Словеније били коректни и да не може ништа да им се замери.

«Поред минималног неслагања, не бисмо имали шта да замеримо ни представницима Црне Горе и Ђукановићу. Био је коректан, имајући у виду да је Црна Гора признала Косово», рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара после састанка у Берлину, Вучић је казао да се српска делегација више пута издвајала са Макроном и Меркеловом и разгварала, као што су то чинили и албански представници, али, како је додао, није фер да о томе јавно говори.

«Наставићемо да радимо. Мислим да су они добро разумели колико је теска ситуација на Западном Балкану и колико је труда потребно да уложимо да би се проблеми решили», истакао је Вучић.

Вучић је казао и да не може да каже ниједну ружну реч када је реч о понашању Марјана Шареца и Андреја Пленковића, али да Србији свакако не одговора однос 9:1 за независно Косово.

Како каже, то није лака позиција

«То је била моја примедба. Што се наших односа са Словенијом тиче они су одлични», рекао је Вучић.

фото Танјуг

У БЕРЛИНУ СВИ ОТВОРЕНИХ КАРАТА

Данас су сви играли отворених карата, без рукавица — тако је разговоре на самиту у Берлину описао новинарима председник Александар Вучић, уз опаску да није могао да поверује шта је слушао од неких учесника скупа.

«Говорили смо по абецедном реду, па смо ми били последњи и питали смо се шта можемо да кажемо после свега, после салви оптужби из региона на наш рачун», рекао је Вучић.

Није, каже, могао да поверује шта је слушао од неких учесника скупа.

«Шта да кажем… Ми смо криви за све, ми смо увели таксе, ми нисмо спровели ЗСО, ја сваки дан говорим о Великој Србији, а не Рама… не знам шта да кажем…», илустровао је Вучић приступ појединих актера и оптужбе какве су упоућивали на рачун Србије.

Поновио је да састанак није био лак, али је делегација Србије урадила оно што је био њен посао.

И убудуће ће се борити за земљу, а неће, каже, бити много лакше него што је било вечерас.

«Пред нама није лак, већ тежак период», указао је председник и додао да много новца губимо због такси Приштине, и на расту БДП-а, иако нам то, подвлачи, никада неће бити аргумент за било шта.

«Али, да толико новца губи нека држава ЕУ то би било на не знам који ниво подигнуто… Овако, ако Срби губе паре, није много ни важно», констатовао је председник.

Вучић је Србима на КиМ поручио да ће Србија увек бити уз њих и да ће се за њих борити.

фото Танјуг

ЗА РАЗЛИКУ ОД ТАЧИЈА МИ НЕ ВИДИМО ПРОБЛЕМ У ЕУ

Поводом изјаве Хашима Тација, који је током дана изјавио да је ЕУ неспособна да води дијалог и да САД треба да се укљуци у процес, председник Србије Александар Вучић каже да не мисли да је проблем у ЕУ.

”Ми никада нисмо имали проблем са ЕУ. Не мислим да је проблем у ЕУ. Пробем је у свима нама који треба да се окренемо будућности”, поручио је Вучић.

Он је рекао да је немачка канцеларка иначе «врло брзо» била обавештена о тој Тачијевој изјави, и оценио да «многима неће бити драго због тога».

Истакао је и да би волео да је данас покренут дијалог, јер је то гаранција будуће стабилизације.

«Али, за танго је потребно двоје. Нажалост, ми партенера за одговорну и озбиљнију игру нисмо имали”, закључио је Вучић после састанка у Берлину.

FOTO TANJUG / PRINTSCREEN TANJUG VIDEO / bb

Вучић на питање немачког ЗДФ о промени граница

Председник Србије Александар Вучић поновио је у Берлину да када се говори о идеји промене граница прво треба видети о којим се тачно границама говори.

На питање немачке ТВ ЗДФ да прокоментарише идеју промене граница, Вучић је узвратио питањем:

«Када говоримо о границама, промени граница, моје питање је: о којим границама говорите — оним које су признате од УН, Шпаније, Италије? О којим границама говорите — границама Грчке или Турске?»

На упадицу других новинара да се мисли на «границе које признаје домаћин» данашњег самита, Немачка, Вучић је наставио:

«Немачка признаје Косово као независну државу, Србија не, Русија не, Кина не, Бразил не, Индија не и зато мислим да је потребно да пронађемо компромисно решење.»

Како додаје, многи мисле да није потребно никакво компромисно решење.

«Али, ја нисам онај који може да намеће било шта против воље великих сила, Приштине и осталих. Ту смо, у Берлину, да чујемо предлоге домаћина и да видимо шта можемо», истакао је он.

Додаје да ће Србија бити «веома спремна» да чује предлоге.

«За сада их нисам чуо. Ако буде неких, бићемо спремни да дамо наше одговоре што пре», закључио је Вучић.

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »