Тужилац који је наложио истрагу Трампових веза са Русијом поднео оставку

Заменик америчког државног тужиоца Род Розенстајн, који је именовао специјалног тужиоца Роберта Малера у мају 2017. да истражи наводне везе између руске владе и изборног штаба Доналда Трампа, саопштио је да је поднео оставку.

REUTERS/Leah Millis/File Photo

Ројтерс наводи да Розенстајнова оставка, која ће ступити на снагу 11. маја, није изненађење. Очекивало се да ће Розенстај оставку поднети у марту.

Бела кућа није коментарисала оставку, али је саопштено да је амерички председник Трамп већ номиновао заменика секретара за саобраћај, Џефрија Розена, да замени Розенстајна.

Род Розенстај је, на крају, остао дуже на послу да би помогао секретару за правосуђе Вилијаму Бару у тренутку када је јавно објављен Малеров извештај, после истраге која је трајала 22 месеца и завршена 22. марта.

У писму Трампу, Розенстајн је алудирао на две препознатљиве фразе председника САД, наводећи да је помогао да се у секретаријату запосле званичници «предани вредностима које Америку чине великом», и рекавши да «ми следимо правила и увек стављамо Америку на прво место».

Малеровом истрагом нису установљени докази да је Трампов штаб илегално сарађивао са Москвом. У свом коначном извештају, Малер се није определио да ли је Трамп ометао правду већ је, уместо тога, представио доказе за оба гледишта.

Пошто су примили коначни извештај, Розенстајн и Бар су донели сопствени закључак, наводећи да нема довољно доказа за подизање оптужнице против председника.

«Ми спроводимо закон без страха или фаворизовања, пошто кредибилни докази нису ствар страначког опредељења», написао је Розенстајн у писму оставке.

Трамп и његови сарадници су често критиковали Розенстајна, који је републиканац, због тога што је именовао Малера. С друге стране, демократе су га критиковале због одлука Секретаријата за правосуђе у чије је доношење био укључен, преноси Глас Америке.

Демократе су већи део свог гнева усмериле на Бара због начина на који је селективно објављивао одређене детаље Малеровог извештаја пре него што га је јавно објавио, као и због одлуке да прогласи да Трамп није ометао правду.

Међутим, Розенстајн је одиграо значајну улогу у процени доказа које је Малер прикупио када је реч о опструкцији правде и у одлуци да против Трампа не треба подићи оптужницу.

Прошле јесени, спекулисало се да ће Трамп отпустити Розенстајна након што је «Њујорк тајмс» објавио да је Розенстајн 2017. предложио да се Трамп тајно снима и скупљао подршку чланова кабинета да би се председник сменио са положаја позивањем на 25. амандман устава.

Розенстајн је изјавио да је та прича «нетачна».

У говору прошле недеље, одлазећи заменик секретара за правосуђе је осудио «критичаре — најамнике» и бранио начин на који је приступљено Малеровој истрази. «Ако правници не могу да докажу наш случај пред судом, то шта ми мислимо и верујемо није релевантно», рекао је он, преноси Танјуг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »