Србији у Москви уручена застава «Бесмртног пука»

Руководилац Извршног комитета «Бесмртног пука» Артјом Хуторској уручио је данас у Москви заставу «Бесмртног пука» министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зорану Ђорђевићу, с обзиром на то да ће та манифестација у част Дана победе убудуће редовно бити организована у Србији и да је уврштена у државне догађаје.

 

«Прошле године је наш председник учестовао у «Бесмртном пуку» у Москви са председником Владимиром Путином, шетали су заједно. И тада се родила идеја да ми организујемо ту манифестацију на државном нивоу и да је обележавамо заједнички, с обзиром да смо братски народ, који је увек био заједно у свим ратовима и чак су неки Руси гинули у Србији, а неки Срби гинули у Русији» — рекао је Ђорђевић.

Нагласио је да је «Бесмртни пук» уврштен у државне догађаје у част Дана победе над фашизмом, 9. маја.

Он је навео да ће и други градови у Србији, који буду имали жељу да тог датума организују «Бесмртни пук», имати подршку овог министарства.

«Ми смо од ове године хтели да промовишемо нашу борбу против фашизма и то да смо ми као Србија на страни антифашизма и да желимо заједно са Русима то да обележимо. Ја сам као министар са мојим колегијумом донео одлуку да то буде у званичном програму државних церемонија од ове године» — рекао је Ђорђевић.

«С обзиром на то, да смо толико одмакли у кратком периоду, руска страна је предложила да заставу «Бесмртног пука» добијемо званично. Застава ће бити пронесена улицама Београда и сваке године ће је ресорни министар предавати представнику града Београда као организатору» — рекао је Ђорђевић.

Подсетио је да је прошле године у «Бесмртном пуку» учествовао велики број грађана и изразио је наду да ће ове године број учесника бити још већи.

Хуторској је изразио задовољство што је Србија шетњу «Бесмртног пука» уврстила у календар државних догађаја, истичући да је у свијету мало држава у којима је та манифестација подигнута на државни ниво и гдје се обиљежава као државни празник.

«Веома је пријатно што је шетња «Бесмртног пука» постала национални празник у Србији, земљи која је, према мом мишљењу, нама најближи пријатељ. Ниједна словенска земља се не односи тако према Русији као Србија» — нагласио је Хуторској.

Он је рекао да после посете председника Владимира Путина Београду «нема назад» и да се може очекивати да ће односи две земље бити само побољшани.

«Бесмртни пук» се, како је навео, за сада одржава у више од сто земаља света и више од 500 градова, а очекује се да ће у шетњи пука у Москви ове године учествовати око 1,3 милиона људи.

Руска страна је предложила да у септембру у Београду буде организована и војно-историјска конференција поводом Дана ослобођења Београда у Другом свјетском рату, на којој ће учествовати експерти из више од 100 земаља свијета.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »