Руски пасоши за Донбас — логична последица украјинске политике

Руски председник Владимир Путин изјавио је да сви грађани Украјине могу добити руске пасоше по поједностављеној процедури. Изјава је дата недуго након председничке уредбе о издавању руског држављанства становницима Донбаса, што је, подсећамо, потписано прошле недеље.

«Много сам пута рекао да су Украјинци и Руси братски народ, па чак и више од тога. Заправо, мишљења сам да је то исти народ… и од заједничког држављанства ће и Руси и Украјинци имати користи», рекао је Путин новинарима.
«Ми немамо жељу да стварамо проблеме новој украјинској влади, али ситуација у којој су људи који живе на територији република Доњецк и Луганск, потпуно лишени било каквих грађанских права, је изван оквира људских права», претходно је председник објаснио издавање пасоша становницима Донбаса.

И председник и други представници руске државе поновили су да је одлука о давању држављанства мотивисана хуманитарним, а не политичким циљевима. Током пет година рата у Донбасу, који је сада мало утихнуо али се није зауставио споразумима из Минска потписаним крајем 2014. године, социјална питања, опстанак у условима економске блокаде од стране Украјине понекад постају још важнији за живот од звукова гранатирања.

Украјина политизује ове акције као да је тек први пут за период од пет година, схватила да је изгубила своја два бивша региона.

Одлазећи председник, Петро Порошенко, рекао је да Русија жели да «поништи споразуме из Минска». Као да кључна позиција овог документа — примирје — није поништена свакодневним гранатирањем Доњецка и других градова Донбаса од стране Украјине. Као да Украјина пре неколико година није сама одвојила Донбас, одбијајући да пензионерима исплаћује пензије које су остварили својим радом у Украјини, као и социјалне бенефиције другим грађанима. Као да Порошенко на председничким изборима, које је изгубио, није сам искључио становнике Донбаса, избеглице и радне мигранте који живе у Русији, у то време још увек грађане Украјине, из легитимног изборног процеса. У Донбасу је одавно немогуће добити и променити украјинске документе, што заправо лишава грађане могућности да их уопште имају. (Овај проблем је раније решен увођењем ДНР и ЛНР пасоша, које Русија признаје на својој територији).
Све је то било и јесте кршења примирја у Минску од стране Украјине, а не спасавања људи лишавањем њиховог основног права — права на мирно постојање.

А главна демонстрација исправности одлуке која се доноси у Русији неће бити изјаве западних политичара, већ број (бивших) украјинских грађана који ће доћи да поднесу захтев за руско држављанство. Јер када се говори о приоритету људских права, не треба кривити Русију због чињенице што се њима руководе.
С тим у вези, сећам се не баш веселе шале, коју су ми испричале избеглице из Доњецка 2014. године у Ростову. -«Давиде, како си успео да задржиш Шкотску? — Ми је просто нисмо бомбардовали, Петре».

 

Оксана Сазонова, главни уредник NewsFront — Србија

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »