Руски амбасадор упозорио: Бели шлемови припремају нову провокацију

Чланови организације «Бели шлемови» припремају нове провокације у Сирији, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону, Анатолиј Антонов током презентације извештаја Фондације за проучавање демократије.

© Фото: Mustafa Dahnon dpa Globallookpress

Према Антоновим речима, из разних извора добио је информације да «Бели шлемови» припремају нову провокацију у Идлибу. Осим тога,  дипломата је рекао људи из «бијелих  шлемова» поможу  у активностима везаним за регрутацију терориста.

«Постоје јаки докази да су Бели шлемови повезани са терористичким организацијама», наводе РИА Новости  речи Антонова.

Како је објаснио амбасадор, провокација која се припрема у Идлибу може се обавити уз учешће милитаната терористичке групе Џебат ан-Нусра која је забрањена у Русији. Њихов циљ је оптужити сиријску војску да наводно користи отровне супстанце.

У међувремену, представник америчког Стејт департмента, Морган Ортагус, објавила је на свом Твиттер-у фотографију на којој је са једним од лидера Белих шлемова.

Ортагус је напоменула да је амерички Стејт департмент одржао састанак са руководством организације како би «разговарали о настављеним ваздушним нападима, хуманитарним потребама и спречавању негативних ефеката хемијског оружја у Сирији».

Ортагус је нагласила да су Сједињене Државе с поносом подржале Беле шлемове и указале на њихов «херојски рад у вези са спашавањем живота».

Подсетимо, руско министарство спољних послова у више је наврата говорило да су активности «белих шлемова» део информативне кампање за уцењивање сиријских власти.Посебно, коментиришући наводни инцидент хемијским оружјем у сиријској Думи, који се догодио у априлу 2018. године, Сергеј Лавров је рекао да је инсценирана природа снимака наводно «погођених људи» била очигледна од самог почетка.

Према Лавровим речима, западне земље су организовале ову провокацију, укључујући и «злогласне Беле шлемове».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »