Лончар: Ђиласове лажи о платама у здравству побијају чињенице

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је Драган Ђилас својим коментаром о платама здравствених радника у Србији изнео нове лажи рачунајући да ће тиме остварити јефтине политичке поене, али да не може да склони главу од чињеница.

Како истиче Лончар, медицинским сестрама плате су од 2009. године до данас повећане 40 одсто, основна плата лекара износила је 50.117 динара, а ове године 69.884 динара, а лекара специјалисте са 62.941 динара повећана на 87.766 динара (без минулог стажа и осталих додатака).

„Да није тужно било би смешно, али грађанима Србије више ништа не може да буде смешно кад Драган Ђилас износи своје коментаре, јер знају да се иза сваке његове “бриге“ за грађане крије још неки уносан посао за неку од његових фирми“, навео је Лончар.

Лончар каже да се једини градоначелник Београда у његовој вишевековној историји који је престоницу Србије оставио у банкроту усудио да коментарише материјални положај здравствених радника у Србији рачунајући да ће новим лажима и обманама остварити јефтине политичке поене.

„Срећом грађане Србије добро служи памћење и сећају се како је здравствени систем у овој држави функционисао у време док је партија којој је тада припадао Драган Ђилас владала. Добро се сећају да су тада гореле болнице, да су директори хапшени због малверзација приликом јавних набавки, да су грађани сами куповали санитетски материјал и лекове, а да је за запошљавање постојала новчана квота у зависности колико је особа блиска и ангажована у владајућој партији“, указао је Лончар.

Он је додао да док се њихов министар здравља лечио у Немачкој младим лекарима у Србији није било омогућено да уписују специјализације.

Резултат свега је био, како каже, да смо наследили здравствени систем у горем стању него што су биле финансије Београда, ако је то икако могуће. „Из тог понора, српско здравство је почело да се диже и опоравља“, навео је Лончар.

Лончар је оценио да очигледно Ђилас нема појма о здравству, али се добро разуме у бизнис, посебно онај који обезбеђује да новац грађана Србије заврши у његовим фирмама.

„Оно од чега не може да склони главу јесу просте чињенице, које кажу да су само плате медицинских сестара од 2009. године до данас повећане 40 одсто“, истакао је Лончар.

Медицинске сестре и техничари са средњом стручном спремом запослени у КЦС су те 2009. године остваривали право на нето плату, без минулог рада и додатака, у износу од 29.137 (коефицијент 13.11 пута цена рада 2.222,49 динара), док је сестра у интензивној нези добијала 30.159 динара, подсетио је Лончар.

„Данас ова категорија запослених остварује право на плату у износу од 41.368 динара (коефицијент 13.11 пута цена рада 3.155,43), а у интензивној нези 42.819 динара. Дакле, простом рачуницом се долази до закључка да је остварено увећање примања од више од 40 одсто за обе наведене категорије медицинских сестара и техничара“, истакао је министар.

Лончар наводи и да је 2009. и 2010. године основна плата лекара (без минулог стажа и осталих додатака) износила 50.117 динара, а да ове године износи 69.884 динара (без минулог стажа и осталих додатака).

Такође, додаје да је 2009. и 2010. године основна плата лекара са специјализацијом (без минулог стажа и осталих додатака) износила 62.941 динара, а да 2019. године износи 87.766 динара (без минулог стажа и осталих додатака).

„Бизнисмен попут Ђиласа би сигурно лако могао да израчуна колике би им биле плате да оне стотине милиона новца грађана Србије нису завршиле у његовим фирмама док је био на власти, већ тамо где је требало и за шта су биле намењене“, указао је Лончар.

Лончар је поручио и да је време да олигарх Драган Ђилас пошаље у пензију политичара Драгана Ђиласа, јер му „очигледно политика и брига о грађанима никако не иде од руке“.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »