Линта:подаци демантују лажи бошњачких политачара, Срба Срба у Федерцији БиХ само 2,5 одсто

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта изјавио је да подаци најбоље демантују «лажну причу бошњачких политачара о масовном прогону њиховог народа» и да чињенице јасно показују да је српски народ доживео највеће етничко чишћење у Босни и Херцеговини.

lat.rtrs.tv

«У Федерацији БиХ је пре рата живело око 600.000 Срба или 22 посто, а према попису становништва из 2013. године званично живи 56.000 Срба или свега 2,5 посто становништва овог ентитета», навео је Линта у изјави за јавност и оценио да су Срби у Федерацији БИХ постали «статистичка грешка».

Он тврди да се преостали Срби у Федерацији налазе «пред изумирањем» што, како наводи, потврђује процена појединих удружења да их у овом ентитету нема ни 40.000 и њихов број се смањује из дана у дан.

«С друге стране у Републику Српску се вратило више од једне трећине Бошњака од предратног броја. Према попису становништва из 2013. године удео Бошњака у укупној популацији Републике Српске је око 14 посто», навео је Линта.

Линта сматра да Србија кроз разговор са званичним Сарајевом треба да покрене питање «трагичног положаја» Срба , као и протераних Срба из овог ентитета.

«Циљ разговора је да се суштински поправи положај преосталих Срба у области запошљавања у државним институцијама и јавном сектору, употребе српског језика и писма, финансијске подршке српским организацијама и удружењима, измене дискриминаторског закона који се односи на упис имовине у земљишне књиге, повратка отете и узурпиране имовине, обнове порушених српских кућа и села», навео је Линта.

Он сматра и да Србија такође треба да инсистира да сви, укључујући протеране Србе, имају право на повратак и да је то јасно дефинисано Анексом 7 Дејтонског споразума, саопштено је из Савеза Срба из региона, преноси Танјуг.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »