Командант српске Жандармерије: Увек смо тамо где треба да се штите сви наши грађани

Жандармерија је сложена, високообучена, маневарска јединица, која је најбројнија у МУП Србије, и као таква најспремнија да у сваком тренутку изврши било који задатак који државни врх пред њу постави. Наши припадници су врхунски специјалци, добро опремљени на које грађани Србије могу увек да рачунају: од елементарних непогода, преко супротстављања тероризму и организованом криминалу, до пружања хуманитарне помоћи.

(Фото :Лола Ђорђевић)

Ово, у интервјуу за «Новости» поручује пуковник полиције Дејан Луковић, командант српске Жандармерије и истиче да се од поновног оснивања ове јединице 2001. године њена намена није мењала:

— Напомињем, међутим, да су се рад, структура, послови и задаци константно прилагођавали безбедносној ситуацији на терену. И данас је тако. Непрестано се ради на усавршавању и просперитету јединице.

* Кад кажу интервенисали припадници Жандармерије, прва помисао је да су то опасне и ризичне ситуације?

— За храброст, пожртвованост и посвећеност припадника Жандармерије има много примера. Од спасавања људи приликом саобраћајних незгода, до гашења пожара и извлачења повређених из ватре и набујалих река. Недавно је један жандарм идући на посао приметио да из куће куља дим и да објекат гута ватра. Улетео је унутра и извукао немоћну старицу. Онда се вратио у кућу да гаси пожар док не дођу ватрогасци. Има нас и на спортским приредбама, великим скуповима, увек смо тамо где треба да се штите грађани и њихова имовина.

* Често се суочавате са разним професионалним ризицима. Како их решавате?

— Сваки задатак и ангажовање Жандармерије носи одређени ризик. Тако је било у Копненој зони безбедности, а тако је и сада, од талачких ситуација, које су до сада сваки пут успешно решаване, без губитака и повреда. Ризик је и ангажовање на јавним скуповима свих врста, с обзиром на то да никада нисмо сигурни са ким и са чиме имамо посла. Људи често заборављају да смо ми ту да свима обезбедимо и пружимо безбедност пре свега, као и да и нас кући чекају породице.

* Шта је посебно тешко?

— Сваки задатак је тежак на свој начин, а као пример бих навео ангажовање Ронилачке јединице, којима је сваки зарон велики ризик. Они роне у веома тешким условима, екстремна хладноћа, минимална, а често и нулта видљивост, било да је то тражење предмета извршења кривичног дела, проналазак тела утопљеника или као у најскоријем случају вађење експлозивне направе из Другог светског рата у самом центру града, на свега метар од стуба трамвајског моста. Такви су и остали задаци, било да је то хапшење опасних криминалаца, обезбеђивање јавних скупова или патроле, али једно је заједничко: Жандарми не бирају време, место и услове за извршење својих задатака, већ их једноставно савесно и професионално извршавају.

* Патролирате и улицама Београда. Како изгледа један дан на улицама престонице?

— Жандармерија обавља патролну делатност, као и припадници интервентне јединице 192 ПУ за град Београд и то 24 сата. Присутни смо и у Нишу, али и на територијама других Полицијских управа, када је то неопходно. Током прошле године на територији Београда обавили смо укупно 1.414 патролних делатности током којих су пронађени разни наркотици, око 200 људи је предато на даљи рад и поступање подручним полицијским станицама. Пронашли смо и 114 особа, за којима су биле расписане потраге. Дан у престоници може бити јако занимљив и динамичан, али у односу на податке из претходног периода види се да је стопа криминала значајно смањена, на чему све организационе јединице синхронизовано и стално раде.

* Како бисте описали просечног припадника Жандармерије?

— Поштен, храбар, обучен и леп (смех), наравно ово последње је шала. Људи морају да схвате да у Жандармерији нико није случајно, као и да није довољно да подигнете два прста и кажете: «Ја желим у Жандармерију». Потребно је много одрицања за овај позив. Честа су одсуства од куће, породице, деце… Сада је тога мање, али док смо били ангажовани у Копненој зони безбедности, сви смо много одсуствовали од својих кућа и породица, како бисмо обављали послове и задатке на очувању безбедности и стабилности земље. Трудимо се да стандарди за улазак у јединицу увек буду високи, али и реални.

Жандармерија(Фото :Лола Ђорђевић)

* Да ли сте задовољни попуњеношћу Жандармерије?

— Изнећу податак да је лане, пре одласка око 700 припадника у старосну пензију, просек година био 42. У другој половини 2018. смо имали конкурс за пријем у Жандармерију из полиције, успели смо да донекле попунимо јединицу и подмладимо састав. Сада је просек 39. У наредном периоду, и уз подршку потпредседника Владе и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и директора полиције Владимира Ребића, очекујемо да се распише још један конкурс за пријем из полиције, као и у складу са могућностима МУП, из цивилства.

* Како видите српску Жандармерију у будућности?

— Посла и планова има много. Већина њих је усмерена на обучавање и оспособљавање полицијских службеника као и набавка квалитетније опреме за обављање послова. Морам да истакнем велику подршку и захвалим се на њој пре свега председнику Републике Александру Вучићу и министру Стефановићу за досадашње опремање Жандармерије. Набављено је 40 оклопних, неколико десетина џипова и патролних возила, униформе и одређена количина наоружања и муниције, што је предуслов за озбиљнији и бољи рад. Захваљујем им се и због части која ми је указана да водим овакву јединицу. Трудићу се да поверење оправдам својим радом и залагањем на најбољи могући начин.

Жандармерија(Фото :Лола Ђорђевић)

ИМПРЕСИВНА БИОГРАФИЈА

* Луковић је завршио средњу школу унутрашњих послова и Полицијску академију. Почео је као полицајац у Крагујевцу, након завршене Полицијске академије је био официр у Београду, а након тога и на више официрских и руководећих места у СУП Крагујевац.

* У Жандармерију је дошао 2007. Био је заменик команданта, а потом и командант Одреда ове јединице у Краљеву. Првог дана августа прошле године постављен је за команданта Жандармерије. Има звање инструктора што се посебно цени у специјалним јединицама свуда у свету.

* Током НАТО агресије на СРЈ већину времена је провео на територији КиМ. Од 1999. до 2002. године често је био у Копненој зони безбедности, као и приликом ангажовања Жандармерије на граници са Македонијом, након сукоба у Куманову 2015.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ

 * Због хуманости ви и ваши припадници добитници сте признања нашег листа «Најплеменитији подвиг»? 

Наш мото је да дела говоре више од речи. Тако је недавно на «Фејсбуку» осванула захвалност оца кога је зауставила патрола Жандармерије. На његовом возилу био је плакат за прикупљање помоћи. Они су му одмах дали одређену своту, а онда је велики број припадника Жандармерије слао поруке на одређени број како би се скупило што више средстава за помоћ. Наши припадници редовно дају крв, а не заборављамо ни породице погинулих и рањених припадника. Трудимо се да онима којима је неопходно, решимо стамбено питање, а све по узору на Министарство, које је омогућило запослење за неке чланове породица погинулих припадника МУП. Прикупљамо помоћ и за разна удружења оболелих, за новогодишње пакетиће… «Вечерње новости» су препознале то што радимо и хвала им на томе и на признањима.

Загорка Ускоковић

http://www.novosti.rs/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »