Кажњен због истицања албанске заставе на тврђави у Охриду

На Самуиловој тврђави у Охриду јуче је постављена велика албанска застава због чега је вођу косовске фолклорне групе «Арбреш» Гјерга Прекоцаја охридски суд осудио на пет година забране улаза у Северну Македонију, преносе македонски медији.

Вођа косовске фолклорне групе Гјерга Прекоцај у интервјуу за агенцију ИНА каже да је заставу поставио на албанској земљи.

«Заставу Албаније смо поставили на истом месту на ком је била у време Скендербега, који је бранио албанске земље», рекао је Прекоцај.

Истакао је да је пресрећан због тога што је урадио са члановима фолклорне групе «Арбреш».

«Ја сам Албанац, а Бог нам је дао ове територије које су наше и које никада нећемо оставити», поручио је Прекоцај.

Из албанске опозиционе странке у Северној Македонији Алијанса за Албанце кажу да су забринути због реакције полиције која је склонила албанску заставу и због тога што су два члана фолклорне групе притворена због тог инцидента.

«Постављање албанске националне заставе на Самуиловој тврђави не представља нити законски прекршај, нити опасност за било кога, посебно када се зна да у Северној Македонији Албанци чине трећину становништва и представљају аутохтони народ», поручили су из Алијансе за Албанце, додајући да овај инцидент не помаже држави у њеним евро-атлантским опредељењима.

У Северној Македонији постоји закон о употреби заставе, државне заставе, као и застава етничких мањина. У том је закону одређено да је на целој територији у официјалној употреби државна застава. Поред државне заставе, у јединицама локалне самоуправе где поред Македонаца живе и друге етничке мањине, које чине најмање 50 одсто од укупног становништва, користи се и застава те етничке мањине.

Према овом закону, застава Северне Македоније мора да буде истакнута са заставама етничких мањина, а државна застава мора по величини да буде за трећину већа од застава мањина.

Такође, за прекршиоце овог закона предвиђени су казне од 200 до 2.000 евра у динарској вредности.

Председник македонског Собрања Таљат Џафери сматра да је то строга казна и за ТВ 21 каже, с обзиром на то да су починиоци тог прекршаја, према законима Северне Македоније, културно-уметнички радници, да је казна требало да буде знатно блажа.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »