Јулија Витјазова: Неколико савета Владимиру Зеленском од једне Украјинке

Обраћање грађанке Украјине, новоизабраном председнику везано је за његову реакцију на идеју председника Русије Владимира Путина да изда руске пасоше Украјинцима на основу поједностављене процедуре.

Хоћу да подсетим на следеће:

Прво, Русија не заводи грађане Украјине својим пасошима. Она им даје прилику да направе свој избор. Како је то учинило 360.000 Украјинаца, који су у периоду 2014-2018. Већ стекли руско држављанство и стотине хиљада који су у фази његовог пријема, то учинили. То је њихов свесни избор. Зато што је држављанство Руске Федерације перспектива, стабилност и сигурност. Украјински пасош данас, осим злогласног безвизног режима, ништа више не обећава власнику.

Што се тиче ваших изјава да Украјинци имају слободу говора у својој земљи, слободне медије и интернет, молим вас реците ми, у којој другој земљи света постоји сајт попут «Миротворца» који није мимоишао ни вашу жену у коме се без суда људи оптужују да су непријатељи Украјине и чији се лични подаци отворено објављују?

И како се чињенице хапшења и кривичних гоњења украјинских новинара уклапају у концепт слободе говора?

А под слободом медија вероватно подразумевате забрану руских ТВ канала хапшење Кирила Вишинског и бекство из земље Игора Гужве?

А име Олега Бузине и прича о његовом убиству су вам познати?

Што се тиче слободе Интернета, шта можете рећи о забрани 100 руских интернетских ресурса у Украјини, укључујући нашу новинску агенцију Њуз Фронт, која објављује вести о животу људи у рату на Донбасу?

Расправљајући о руском пасошу, тврдите да је један од његових «бонуса» хапшење због мирног протеста. 2. маја 2014. одржан је миран протест у Одеси. Али његови учесници  су живи спаљени. У исто време, сви су имали украјинске пасоше. Дана 9. маја, грађани Украјине убијени су у Мариупољу на улици, а полицајци су убијани и спаљивани током обављања своје професионалне дужности.

Што се тиче слободних избора, којих наводно нема у Русији, али који су наводно у Украјини, ја ћу вам дати само један пример. Ја, грађанин Украјине, као и милиони других власника украјинског пасоша, лишена сам прилике да учествујем на садашњим председничким изборима. А ви, као кандидат за председника, нисте рекли ни реч у одбрану уставних права 10% потенцијалних бирача. Ви сте се тихо сложили са одлуком Порошенка да затворите сва бирачка места у Русији и на тај начин се ослободите могућности да гласамо. Исто тако, ви сте ћутали на тему спречавања руских посматрача да надгледају избор председника.

Кажете да је руски пасош “право да се заборави на постојање природних права и слобода особе”. Као власник украјинског пасоша, присиљен да напусти земљу због поновљених покушаја да се моје право на слободу говора, па чак и да ми одузме природно право на живот, одговорно изјављујем да или нисте упознати са савременом украјинском реалношћу, или сте безобразно лагали. Јер у Русији сам поново научила да се не бојим за последице својих изјава и отворено изјављујем своје гледиште.

Што се тиче изјаве да је држављанство Украјине “слобода, достојанство и част” и то је оно што сте бранили и планирали да одбраните, онда се усуђујем да вас уверим да нико на њих не посеже са руске стране. За разлику од саме Украјине. Дозволите ми да вас подсетим да су у пролеће 2014. године становници Донбаса, који су изашли да бране своје право на слободу, достојанство и част, у то време били носиоци украјинских пасоша. Али Украјина, коју је представљала нова влада која је дошла након државног удара, одбила је то учинити. Штавише, она једноставно није хтела ни да чује о чему Донбасс говори и, заобилазећи фазу преговора, одмах је почела да врши насилне покушаје да реши проблем.

Да ли желите да говорите о праву на слободу, достојанство и част становника Донбаса, чија је једина кривица то што су схватили од првог дана Мајдана оно што је ваш бирач схватио тек пет година касније?

И можда желите да говорите о томе да су они гласали за вас само зато што Украјина више није спремна да живи под ауторитетом лидера који су преузели власт одмах након “победе” Мајдана, који  земљи није дао ништа, одузимајући јој готово све. Земља је наследила  само сумњиву војску, језик и веру, баш као што нису желели живети под ауторитетом ове власти и у Донбасу, који је имао храбрости да одмах брани своја права и своју будућност, а не чека пет година  следеће изборе?

Ви сте онај који је изабран за председника управо зато што је претходна влада добила чак и најгорљиве присталице Порошенка, већ су кренули путем свог претходника о питању Донбаса. Јер, чим су схватили да су ваше шансе  веће од конкуренције, због дела бирачког тела прогласили су наставак рата.

Кажете да ћете дати украјинско држављанство представницима свих нација које пате од «ауторитарних и корумпираних режима». На првом месту — Руси, који данас «трпе готово више од било кога».

Открићу страшну тајну. У Русији нема грађанског рата. И она не баца гранате у куће оних који се не слажу с Путиновом политиком. Али, Украјина је та која сваки дан доноси Донбасу крв, смрт и патњу, а паралелно доноси жалост украјинским породицама. То је украјинска војска која покреће децу Донбаса у подруме, а онда цела земља оплакује оне који су били лишени могућности да бомбардују школску децу из Луганска и Доњецка.

Ова Украјина осакаћује тела и судбине оних који нису хтели да живе под ауторитетом власти Маjдана. Украјина ускраћује Донбасу најважније људско право, право на живот, прича о руској агресији, уместо да тражи мирне начине за решавање тренутне ситуације. Штавише, не у Москви, Минску или Паризу, већ у Кијеву.

И без обзира на то колико хвалите украјинско држављанство,  руско држављанство за становнике ЛДНР-а,  је једина прилика да се осигура и спаси ваш живот од “спровођења мира” према сценарију Украјине.

Не верујете? Идите у Донбас. И будите тамо недељу дана. Седите у подрумима под ватром са онима које сте назвали шљамом и чији је геноцид био великодушно спонзорисан. Направите марш за пензију са пензионерима на територији Украјине. Разговарајте са људима. Потражите руску војску. Сазнајте како се људи односе према Украјини. И шта они мисле о изгледима да се врате стари састав.

Ризикујте. То ће бити много корисније од потресања интернета са манифестама. А онда направите путовање на Крим. Не брините, неће вас нико ни дирнути тамо. Само неколико дана на Криму ће вас спасити од грешке вашег претходника, који је пет година давао нереална обећања.

И не ради се о томе да вам Путин нешто не да. Чињеница је да становници Крима и Донбаса не желе да се врате. Јер, као и сви други, они знају праву цену украјинског пасоша.

И да! Ви сте нагласили да нисте бог и да се надате да у Русији и даље желе разговарати, а не пуцати.

Па, тако. Стварно сте далеко од бога политичког Олимпа. Дакле, ако заиста желите дијалог са Русијом, а не брзом игром геополитичког шаха, након чега ће вас ваш бирач присилити да једете све делове које сте изгубили, само дајте наредбу ВСУ — да не пуца у Донбасу. И верујте ми, у овом случају, имаћете прилику да не постанете последњи председник Украјине …

Јулија Витјазова/Њуз Фронт

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »