Избори у Шпанији: Социјалисти победили, питање је са ким ће у коалицију

Шпански социјалисти славе убедљиву изборну победу. Освојили су скоро 7,5 милиона гласова, добили 123 мандата, знатно више него што су имали до сада (85) али недовољно за самосталну већинску владу за коју је потребно 176 посланика.

Прави крах доживели су «народњаци» који су са 137 посланика пали на 66 и уписали најгори пораз у историји. Корак уназад начинио је и Подемос, који је од 71 пао на 42 посланика.

Разлоге за задовољство имају Грађани који су са 32 посланика прешли на 57 као и нови «члан парламента», ултрадесна партија Вокс, за коју је гласало преко 2,6 милиона људи (10,3 одсто) што им је донело 24 посланичка места.

Каталонија ће имати представнике преко својих 15 посланика сепаратистичке Републиканске левице, плус седам из Заједно за Каталонију. Лидери обе партије били су оправдано одсустни из предизборне кампање — Ориол Жукерас, шеф републиканаца је у затвору, а Карлес Пуђдемон у бекству.

У парламент је ушла и Баскијска национална партија, шест представника и још неколико мањих партија са по неколико посланика.

То је слика будућег парламента, али која је слика власти? Да ли је, први пут у историји, у изгледу нека коалициона влада?

Лидер социјалиста Педро Санчес је у кампањи рекао да неће имати ништа против да неки ресор добију министри из Подемоса, али ако и дође до овог наизглед логичног договора две леве партије, збир мандата биће тек 165. И ако се обезбеди подршка ненационалних мањих партија максимални број посланика је 175, још увек недовољно за већинску владу.

Лидер социјалиста Педро Санчес / Фото АП

У оптицају је и подршка националних каталонских партија, укупно 22 посланика, што би било довољно за нову власт. Републиканска левица, победник избора у Каталонији, најављује да је спремна да подржи Санчеса али заузврат тражи «дијалог о Каталонији, разговор о референдуму и обустављање судског процеса против лидера сепаратизма».

Са друге стране, Санчес је током предизборних наступа тврдио да «неће бити ни референдума ни независне Каталоније».

ГУБИТНИЦИ

Највећи губитник је шпанска десница у целини, без обзира на улазак Вокса у парламент. Шта год да смисле, не стижу ни до 150 посланика.

ЛИДЕРСКИ СУКОБ

Коалиција Социјалисти -Грађани дала би 180 мандата, али из оба табора стижу изјаве да је то немогућа комбинација.

Односи лидера Педра Санчеса и Алберта Ривере нису добри јер је неуспели заједнички покушај 2016. оставио дубок траг.

Владимир СТАНКОВИЋ

http://www.novosti.rs/

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »