Гостовање Ивице Дачића у “Новом јутру“ на ТВ Пинк: Велика је непознаница под којим условима ће бити настављен дијалог

– Састанак у Берлину је прилика да се отворено поразговара. Не може очекивати да ће бити историјског карактера, али може да буде добар ако се натера Приштина да повуче неке своје ставове – рекао је Дачић гостујући у Новом јутру.

Према његовим речима, састанак у Берлину ће пре свега бити комбинација притисака и припрема пред европске изворе, да се покаже важност Париза и Берлина и да се покаже одређена љутња на Брисел.

– Овај састанак је сазван без икаквих консултација, ЕУ није била обавештена – напоменуо је Дачић и додао да је основна идеја овог скупа да се насатави дијалог.

– Међутим, под којим условима ће бити настављен велика је непознаница јер свакога дана имате различите захтеве из Приштине. Србија никада није оспоравала потребу да се тај дијалог води. Вучић је рекао да ће бити дијалог настављен ако се укину таксе. Сада долази до релативизације – шта ћете ви да учините да би они укинули таксе – навео је Дачић.

Објашњава да то подразумева да Србија треба да пусти такозвано независно Косово да буде чланица неке међународне организације и да престане да лобирамо за повлачење признање Косова, а при том Приштина никада не каже да ће и они да престану.

Шеф српске дипломатије истиче да ако се подвуче црта, не може се не рећи да је главна кочница за дијалог Београда и Приштине, била Приштина, као и неспровођење онога што је потписано, увођење разних других скандалозних одлука – формирање војске, таксе, хапшење Марка Ђурића…

– Тешко се данас могу очекивати спектакуларни пробоји уколико се не изврше притисци на Приштину да мора да укине таксе. Од данашњег састанка се не може очекивати да буде историјски, али може бити и добар ако се натера Приштина да укине таксе. Имајући у виду учеснике, тешко је то очекивати – рекао је Дачић.

Истиче да ће на Србију сигурно бити притисака и додаје да председник Србије Александар Вучић није неко ко ће подлећи притисцима и то поготову ако је несто против наших интереса.

– Нема шансе да ће било ко из ове власти на притиске против наших интереса пристати – каже шеф српске дипломатије.

Како је рекао, састанак је и начин да се покаже незадовољство према Федерики Могерини која је, како каже, имала доста тешку улогу у вођењу бриселског процеса, а то је да координира овај процес и да истовремено тера све учеснике да буду дисциплиновани у спровођењу свега договореног.

Најављени двојни суверенитет и прича о томе није нова, то су Американци спомињали још у време Бориса Тадића, додао је он.

Дачић је објаснио да би то функционисало на тај начин да Косово буде независна држава, са одређеном аутономијом за север, са могућношћу да се на северу примењују српски закони и истакао да то не постоји нигде на свету.

– Чак је и Немачка имала одређене идеје да се после неколико година омогући референдум. Та идеја није реална, јер нигде не постоји на свету и Србија свакако неће учествовати у експериментима – рекао је Дачић.

Извор: ТВ Пинк

The post Гостовање Ивице Дачића у “Новом јутру“ на ТВ Пинк: Велика је непознаница под којим условима ће бити настављен дијалог appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »