Ђукановић: Ово је судбоносан тренутак за Србе и Албанце

Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је да су разговори у Берлину помогли да се отвори пут за превазилажење блокаде у дијалогу Београда и Приштине и да је то судбоносан тренутак да се превазиђе прастари проблем компликованих српско-албанских односа.

Ђукановић је синоћ, после састанка о Западном Балкану, рекао да је договорено да дијалог и даље буде под покровитељством Европске уније, те да се у њега непосредно укључе и Француска и Немачка.

„На тај начин би се обезбедио довољно добар квалитет и интензитет тог дијалога и показало, у наредних неколико месеци, да ли имамо потенцијал да у овој генерацији то питање решимо“, казао је Ђукановић, преноси портал ЦДМ.

Председник Црне Горе је додао да је на самиту подсетио да је став Црне Горе да је стабилност једнако интеграција на Западном Балкану.

„А стабилност је категорија за коју нисмо заинтересовани само ми на Западном Балкану, јер је реч, заправо, о стабилности Европе“, истакао је Ђукановић.

Он је навео да је важно да се остваре стандарди, али истовремено и да ЕУ мора да отклони неке несагласности у ставовима у односу на регион Западног Балкана.

„Да укаже на јасну и догледну европску перспективу, како би поспешили сва балканска друштва и посебно балканске владе да наставе предано са реализацијом реформи, које заправо воде ка испуњавају тих стандарда“, објаснио је Ђукановић.

„Састанак је сам по себи био драгоцен, јер је означио фазу у којој ће две кључне земље Немачка и Француска дати значајнији печат даљем путу интеграције земаља Западног Балкана. Била је то прилика да из угла наших држава, сви који смо учествовали, укажемо на важност тог процеса“, напоменуо је Ђукановић, преноси РТЦГ.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »