Ђукановић: Берлин би могао да буде добар импулс

Председник Црне Горе Мило Ђукановић, по доласку у Берлин разговарао је са шефицом европске дипломатије ЕУ Федериком Могерини и изразио наду да берлински сусрет може бити добар импулс напорима да се та перспектива држи отвореном.

фото Танјуг

У саопштењу из Кабинета црногорског председника достављеном Тањугу се наводи да је Могерини изразила задовољство сусретом са председником Ђукановићем, уочи састанка, имајући у виду, како се наводи, његову упућеност у ову тематику и рејтинг који који има код регионалних партнера.

Ђукановић је, како се наводи, захвалио Могерини за континуирану посвећеност европској перспективи региона Западног Балкана.

Ђукановић и Могерини разговарали су и о ситуацији у региону и указали на значај регионалне сарадње и добросуседских односа.

фото Танјуг

ЗВИЗДИЋ: НЕПОВРЕДЉИВОСТ ГРАНИЦА ОСНОВНО НАЧЕЛО ЕУ

Све државе на Балкану имају међународно признате границе, а неповредивост међународно признатих граница је основно начело Европске уније и то треба и да остане владајући модел и принцип свих даљих активности када се говори о тој теми на подручју Западног Балкана, изјавио је данас у Берлину председавајући Савета министара БиХ, у техничком мандату, Денис Звиздић.

Звиздић је то рекао новинарима након билатералног састанка с високом представницом Европске уније за спољну политику и безбедност Федериком Могерини, те додао да је једна од тема разговора била и стање у БиХ.

Звиздић је указао на погоршање политичке стабилности, али и опште стабилности читавог Балкана.

«Почињу поново да се цртају неке нове границе, говори се о размени територија на бази етничког принципа, а ми знамо из наше прошлости до чега су довеле такве идеје, јер оне нису нове. Некада је о тим идејама говорио Шешељ, Милошевић, а покушај спровођења тих идеја у дело је резултирао стотинама хиљада убијених, геноцидом и исељавањем», рекао је Звиздић.

Звиздић је рекао и да је Могерини информисао о стању у БиХ, те да се са формирањем Савета министара касни због, како је рекао, непоштовања владавине закона, а то је неприхватање АНП-а и активацију МАП-а, за шта постоји законски консензус у БиХ.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »