Ђорђевић: Наш адут и решење свих проблема је Александар Вучић

Да бисмо побољшали пословну атмосферу у друштву, морамо да се бавимо и културом, да имамо уређено друштво у коме се ствари решавају на миран начин. Да негујемо међуљудске односе, да се унапређује однос људи према друштву и друштва према људима. Морамо да се сви међусобно поштујемо. У таквим друштвеним околностима паралелно се стварају и други, бољи услови, економски.

Овим речима министар за рад борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић у интервјуу поводом 1. маја, Међународног празника рада, описује тренутно стање у послу и друштву у Србији. Он говори и о актуелној политичкој ситуацији у земљи, условима рада, инвестицијама, косовском питању, али се присећа и свог првог посла док је био средњошколац.

* Последњих година за Међународни празник рада, 1. мај, људе више занима временска прогноза да би могли да роштиљају него излазак на улице и борба за права радника. Зашто је то тако?

– Има свега помало. Виши животни стандард носи неке друге приоритете. То је један могући разлог. Други могући разлог је да социјални дијалог постоји и да можемо да дискутујемо о свему. Ова влада је, за разлику од неких ранијих, отворена за разговор и виде се јасни помаци. Даље, људима је можда преко главе протеста и трагања за решењем на улици. Има ту свега, али бих се задржао на првој варијанти, да је људима сада боље и желе да се посвете себи и својој породици.

* Како бисте оценили пословну климу у Србији?

– Много је боља него што је била раније. Услови рада су квалитетнији, и то је један од предуслова за привлачење страних инвеститора.

* Могу се чути коментари да се фаворизују страни инвеститори. Да ли је то тако?

– Управо је карактеристика ове владе да се не фаворизују страни инвеститори, већ дајемо исте услове као и домаћим. То је примедба оних који се никада нису заиста бавили том проблематиком, нити су се распитивали какви су услови које дајемо. Истина је да сви имају исте шансе.

* Да ли у наредном периоду можемо да очекујемо повећање плата?

– То зависи од нас самих.

* Кога конкретно? Радника који раде или вас политичара који одлучујете?

– Свих нас заједно. Грађана Србије и нас као представника државе. Колико радимо, толико ће нам бити добро. Када радимо легално, када плаћамо порезе, ми тај новац дајемо у државну касу и, ако је она пуна, онда имамо средстава и за веће плате. Са истим капацитетима и истим радом не можемо да очекујемо да ће се десити нешто боље.

* Честе су погибије радника на градилиштима, како то спречити, да ли се наши радници адекватно чувају?

– Раније смо у Београду имали 17-18 градилишта, када је и Србија имала незапосленост 26 одсто, а имали смо више погибија него што имамо данас, кад имамо 4.000 градилишта или 40.000 градилишта, а незапосленост је 11,3 одсто. Страшно је када неко погине, прошле године су 53 радника погинула на градилиштима, ти људи би могли да буду живи да су користили заштитну опрему. Страшно је да причамо о таквим стварима, сваки изгубљен живот је огроман губитак и ја нећу бити задовољан докле год постоје људи који гину из непажње, недостатка опреме или због тога што нису обучени за рад. Ову годину је Влада прогласила годином безбедности и заштите на раду управо како бисмо подигли свест грађана и истакли важност коришћења заштитне опреме и поштовања процедура за безбедан рад.

* СНС је својевремено имао и спот у ком је посебно било истакнуто „не“ страначким запошљавањима? Да ли их има?

– Лако је оптужити и рећи да има страначког запошљавања, међутим, ја се с тиме не бих сложио. Ми ценимо само квалитет. Ево, даћу пример како је код нас у Министарству за рад. Људи се запошљавају пријављивањем на конкурсе, а ја сам увео и то да приликом примања на посао постоји и психолошки тест како бисмо били сигурни да је одређена особа способна да обавља посао на адекватан начин.

* Како он изгледа?

– Раде га психолози из службе за управљање кадровима Владе. То је први критеријум који особа мора да прође након конкурисања за посао и приликом тестирања не може јој помоћи нико. Уколико особа не прође психолошки тест, не може да пређе на наредно тестирање по другим критеријумима, чак и ако је нечији „најрођенији и највољенији и најбитнији“, неће добити посао у министарству. Уколико прође психолошки тест, иде на даља тестирања и ја апсолутно не улазим у то ко је примљен. Код нас је много младих почело да ради, а ја сам их први пут видео и упознао када су већ добили посао. Можете да их питате да ли су чланови странке и да ли некога познају или су регуларно дошли на конкурс и испунили услове и поштено добили посао.

* Били сте на митингу СНС 19. априла. Шта је тај митинг показао?

– Причаћу из искуства. На митингу је био и велики број људи из Геронтолошког центра. Они су самоиницијативно тражили да им се обезбеди превоз јер су желели да иду на митинг. Када сам то чуо, отишао сам да видим да ли је то заиста њихова жеља или их неко евентуално приморава. Уверио сам се да је била искључиво њихова жеља. Много људи ми се обратило са жељом да им обезбедимо долазак на митинг, мени је жао што нисмо свима успели да изађемо у сусрет, и волео бих да не буду љути због тога. Ја сам веома поносан што сам део ове владе и што сам део тима нашег председника, који има толико велику популарност, кога људи желе да виде и чују, јер је доказао да је најбољи, поуздан и да је увек ту за наше грађане.

* Како видите опозицију? Баш тог дана када је био митинг СНС, Драган Ђилас је основао Странку слободе и правде.

– Није је основао, него купио од Зелене странке.

* Да ли има капацитете да буде конкурент СНС?

– Ја бих само проверио да ли је он платио порез, ако је то купио. Ако је дао некоме неки новац, мора да плати порез на то. Уколико није купио, треба проверити да ли је он прво постао члан Зелене странке, па су га изгласали као председника и променили име, или се ту догодило нешто треће.

* Да ли би Ђурђевдан могао да буде нека прекретница за косовско питање?

– Зависи са ког становишта се гледа. Са мог становишта, постоји решење.

* Шта је решење?

– Оно се зове Александар Вучић. Знајући га дуги низ година, знам да врло мудро доноси одлуке, да увек зна шта ради, да увек уме то лепо да образложи и са правом идејом – шта, како и зашто. И то увек има резултат. Зато је СНС данас то што јесте. Цењен је у свету и у својој држави. Наш адут и решење свих проблема јесте Александар Вучић.

* Говорило се о расписивању ванредних парламентарних избора, шта ви мислите о томе?

– Ми увек можемо да идемо на изборе ако су у интересу државе и грађана.

* Да ли се сећате свог првог посла?

– То је било кад сам завршио средњу школу, 1988. године. Требало је да идем у војску. Од свог оца сам тражио музички стуб. И он је рекао: „Ја ћу ти наћи посао преко омладинске, па кад зарадиш новац, можеш да га купиш. Ако ти зафали, ја ћу ти додати.“ Када сам зарадио новац, он ми је рекао: „Идемо сад да купиш музички стуб“, а ја сам одговорио: „Немој сад, идем у војску, па кад се вратим…“ Памтим да ми је рекао: „Видиш, како сад кад су твоје паре, размишљаш о томе да ли ћеш рационално да их потрошиш или не. А кад су биле моје, онда ниси размишљао.“

* А како васпитавате своју децу?

– Исто тако. Да буду штедљиви, рационални и да се крећу у оквирима који су могући. 

* Шта кажу за вас, какав сте ви шеф?

– Не знам, то морају да кажу други. Али рекао бих да сам објективан. Строг сам, захтеван сам, али објективан.

 

 

 

Извор: Танјуг/Курир


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »