Црнадак: Нема признања Косова

«О признању Косова нисмо хтели ни да причамо у протекле четири године и док сам ја у Савету министара БиХ, Косово неће бити признато од Савета министара БиХ, јер је то позиција и друге двојице министара који долазе из РС. Тај став ће бити задржан и у наредном периоду, рекао је Црнадак.  Неће се мењати, како је додао, досадашњи њихов став ни по питању МАП-а.

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак уверен је да Савет министара Босне и Херцеговине, у актуелном сазиву, неће признати независност Косова нити одлучивати о Акционом плану за чланство у НАТО-у (МАП).

«О признању Косова нисмо хтели ни да причамо у протекле четири године и док сам ја у Савету министара БиХ, Косово неће бити признато од Савјета министара БиХ, јер је то позиција и друге двојице министара који долазе из РС. Тај став ће бити задржан и у наредном периоду, рекао је Црнадак.

Неће се мењати, како је додао, досадашњи њихов став ни по питању МАП-а.

«Иако постоји одлука Председништва БиХ из 2009. године, која је усвојена једногласно, због опште атмосфере која постоји у јавности, став нас који представљамо РС у Савету министара БиХ је јасан и неће се променити без обзира на то шта је било ко говорио јуче на састанку у Берлину.

А тај став је да ће одлуку о активацији МАП-у или његовом стављању по страни донети нови Савет министара, односно то ће бити одлука оних политичких структура које ће чинити нови сазив Савета министара, када се он формира.

Ту неће бити никаквих промена у ставу садашњег Савета министара БиХ», навео је Црнадак, додајући да није упознат с комплетним садржајем излагања председавајућег Савета министара БиХ Дениса Звиздића јуче у Берлину.

Истакао је да је тај састанак, односно заједнички немачко-француски ангажман, изузетно добра ствар и охрабрујући сигнал за цели регион.

«Надам се да ће у наредном периоду донети интензивнији приступ решавању односа између Београда и Приштине те да ће и БиХ дати додатни европски подстрек», рекао је Црнадак.

Међутим, додао је да су две ствари за њега разочаравајуће. Прва, јер се није заузео одлучнији и чвршћи став према Приштини, у вези с потребом да што пре укине своје таксе од 100 одсто на производе из БиХ и Србије, будући да та мјера, како је навео, већ шест месеци уноси хаос у односе у целом региону.

Као другу разочаравајућу ствар Црнадак је навео то што једна од тема није био извештај ОСЦЕ-а о изборима у октобру 2018. године, који је, каже, недвосмислено указао «на претње и уцене према бирачима, злоупотребу РТВ јавних сервиса и генерално показао да су избори у БиХ били полурегуларни».

«Та два питања су, према мом мишљењу, требала добити већу пажњу», рекао је министар спољних послова БиХ.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »