Вучић: Србија је спремна да настави дијалог чим Приштина укине таксе

Председник Србије Александар Вучић пренео је високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини да је Србија спремна „колико сутра“ да настави дијалог чим Приштина укине таксе.

„А да ли ће се то догодити – није у нашим рукама“, рекао је Вучић новинарима у Берлину.

Вучић је предочио шефици европске дипломатије да је реч о европским вредностима, те да су таксе неодрживе.

Додао је да је са Могерини разговарао и о билатералним питањима попут Железаре Смедерево и квотама за челик.

„Нећемо дозволити да наша Железара буде убијена због различитих процедура“, истакао је Вучић.

Председник је поручио да је Србија посвећена свом европском путу и да ће наставити да ради на томе.

Најавио је да ће касније говорити о очекивањима од поподневног самита о Западном Берлину, али да неће да прави циркус, и да тако „излази у сусрет“ онима који траже сензације и ексклузивитет.

Ми не желимо сукобе, већ очување стабилности и дуготрајни мир, поручио је Вучић и указао да његова очекивања нису претерана, мада, каже, можда га и изненаде.

 

Не очекујем много од самита, ми желимо мир и стабилност

Председник Србије Александар Вучић каже да нема велика очекивања од данашњег самита у Берлину, касније поподне, али да, за разлику од оних који трагају за сензацијом и „ексклузивитетом“, Србија не жели сукобе, већ очување стабилности и дуготрајни мир.

„Очекујем да разменимо ставове, на озбиљан и одговоран начин“, рекао је Вучић и најавио шири коментар после самита.

„Много тога бих могао да говорим, али то ћу да сачувам за вечерас. Не желим да правимо било какав политички циркус. Знам да људи траже неку врсту сензације, ексклузивитета, не би ли се направио неки нови сукоб. Ми никакве сукобе не желимо, желимо чување и очување стабилности, дугорочни и дуготрајни мир као најбоље и почетак решавања свих оних проблема који коче све то“, рекао је Вучић.

Да ли ћемо у томе успети или не, моја очекивања нису превелика, каже председник.

„Нисам велики оптмиста, али нисам оптимиста ни по природи, можда је боље тако. Можда се и изненадимо, можда буде нешто добро, али, не бих се кладио на то“, закључио је Вучић.

 

Шта год данас да буде, без разговора нема решења

Шта год да се деси данас у Берлину, у будућности ћемо свакако морати да разговарамо, јер се сваки проблем мора решавати разговором, рекао је председник Александар Вучић на питање новинара колико је реално да данашњи самит буде почетак краја бриселског дијалога.

„Не можете 2006. године да потпишете ЦЕФТА споразум, а 2008. да донесете акт о отцепљењу, најтежи акт против суверенитета државе. И матична држава вам тада не уведе таксе, а ви их уводите њој, јер вам је тако пало на памет, 10 година касније“, истакао је српски председник.

Како је рекао, увођење такси је можда и било могуће у прошлости, али не може на почетку 21. века.

„Када се то реши, ми ћемо да седнемо да разговарамо. Сваки проблем мора да се решава разговором, другог начина за решавање проблема осим разговора нема“, закључио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »