Вучић: Наш посао је да се боримо за наш народ и за народ на КиМ

Закључак самита је да настављамо разговоре у ужем формату, уз посредство ЕУ, Немачке и Француске, о томе како да покушамо да наставимо дијалог, рекао је вечерас председник Александар Вучић по завршетку самита у Берлину.

Председник је рекао да нема формалних закључака, нити се о нечему гласало, већ да је реч о договору.

Следећа прилика за разговор о наставку дијалога биће, рекао је, 1. или 2. јула у Паризу, уочи састанка Берлинског процеса, у Познању, а после европских избора.

Председник је рекао да је на скупу постало јасно све оно што се крило испод жита.

Видело се, додаје, у најискренијој форми и ко и какав однос из региона има према Србији и КиМ.

„Изненадили смо се оштрини којом су говорили пре свега Албанци са КиМ, али и жестини и оштрини напада против Републике Српске и оним што је говорио Денис Звиздић и на то сам реаговао“, рекао је Вучић.

Вучић је указао да РС није никаква лоша творевина, већ да је Дејтонска творевина и да је тиме сачуван мир и заустављено крвопролиће на територији БиХ.

Како каже, одговорио је и Албанцима који су имали приступ следећег типа: прво Рама говори о свом министру спољних послова који је имао тежак живот, јер је живео у време српских диктатора на КиМ, па су Албанци с Косова почели да причају да морамо да признамо Косово, да нема никакве аутономије за Србе, нема никакве РС – и то је нека опсесивна фасцинација Српском – те да нема никаквих извршних овлашћења за ЗСО.

„Почели смо у једном тренутку и да се осмехујемо. Трудили смо се да се понашамо одговорно и озбиљно и мислим да смо то успели да учинимо, иако не мислим да смо пред било ким у Европи сви заједно данас изгледали добро на било који начин“, оценио је Вучић.

„Разумели смо све што се крило испод жита, све смо видели у једном дану“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је у Берлину одржана серија тешких састанака.

Захвалио је немачкој канцеларки Ангели Меркел и француском председнику Емануелу Макрону на њиховом ангажману, рекавши да су они били веома рационални, разумни и озбиљни и одговорно се понашали.

„Покушавали су да пронађу решење за наставак дијалога, да утичу на стабилизацију прилика на Балкану“, рекао је Вучић.

Председник је додао да Србија није имала ниједан услов, осим да таксе које је Приштина увела буду повучене.

„Неки други су сматрали да је од дијалога било важније да таксе остану, али шта да радимо“, рекао је Вучић.

 

Нови састанак о дијалогу у Паризу, 1. или 2. јула

Председник Србије Александар Вучић најавио је након самита у Берлину, да ће нови састанак о обнављању дијалога бити одржан у Паризу 1. или 2. јула, пред састанак у Познању у оквиру Берлинског процеса.

„До тада, надам се да ће овај импулс одговорности који су дали Мекрел и Макрон, уз присуство Могерини, значити неку врсту стабилизације прилика бар за та два месеца, док не покушамо да пронађемо неко решење за наставак дијалога“, рекао је Вучић.

Вучић је поновио да није срећан што неко мисли да су таксе у 21. веку нешто нормално и морално, али је додао да је захвалан домаћинима, Меркел и Макрону, што су издвојили огромно време и труд и, ако ништа друго, својим понашањем и опхођењем показали колико желе стабилност на Западном Балкану.

Вучић је истакао и да је, некима који су захтевали и тражили да се види како да изгледа неки финални споразум, рекао да не долази у обзир да нас неко условљава било чиме и да зато постоје разговори и преговори, а не њихов списак жеља.

„Морам да признам да је један од организатора скупа био веома коректан и недвосмислено ставио до знања албанским представницима да то неће моћи тако“, рекао је Вучић.

Када год не решите неки проблем, не можете да кажете да сте срећни и задовољни, али чини ми се да смо на пристојан и одговоран начин заступали земљу.

 

Не мислим да је било шта пропало

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не мисли да је „било шта пропало“, наводећи да је боље када има разговора, него кад га нема.

„А, да ли очекујете чуда? Чуда се у животу не дешавају. Једанпут или два пута се догоди да тим из источне Европе узме Куп шампиона 1990. и 1991. и то, овог пута на пенале, и то се неће поновити у наредних 30 или 50 година…Тако да пустите чуда, ово је реалност, види се да се налазимо у тешкој и озбиљној ситуацији и морамо да се понашамо одговорно и да водимо рачуна о будућности нашег народа“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је ангажман Ангеле Меркел и Емануела Макрона веома важан и да показује њихову опредељеност да чувају мир на Западном Балкану јер тиме чувају и мир у Европи.

Вучић је такође рекао да су сви тражили укидање такси и да то није захтев од јуче.

Навео је и да су представници Хрватске и Словеније били коректни и да не може ништа да им се замери.

„Поред минималног неслагања, не бисмо имали шта да замеримо ни представницима Црне Горе и Ђукановићу. Био је коректан, имајући у виду да је Црна Гора признала Косово“, рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара после састанка у Берлину, Вучић је казао да се српска делегација више пута издвајала са Макроном и Меркеловом и разговарала, као што су то чинили и албански представници, али, како је додао, није фер да о томе јавно говори.

„Наставићемо да радимо. Мислим да су они добро разумели колико је тешка ситуација на Западном Балкану и колико је труда потребно да уложимо да би се проблеми решили“, истакао је Вучић.

Вучић је казао и да не може да каже ниједну ружну реч када је реч о понашању Марјана Шареца и Андреја Пленковића, али да Србији свакако не одговара однос 9:1 за независно Косово.

Како каже, то није лака позиција.

„То је била моја примедба. Што се наших односа са Словенијом тиче они су одлични“, рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »