Велика светиња из Русије стигла у крушевачку Лазарицу

Део хитона — одеће Исуса Христа — једне од највећих православних светиња у Русији, стигао је у цркву Лазарицу у Крушевцу на ускршње празнике. Захваљујући пријатељству српског и руског народа и ангажовању представника друштава које негују узајамне односе, верници ће у Лазарици све до 4. маја имати прилике да се поклоне драгоценој реликвији из манастира Епархије јарославске.

Део хитона Исуса Христа(Фото :Лола Ђорђевић)

У Епархији крушевачкој кажу да је светиња пристигла у Лазарев град по благослову патријарха московског и све Русије Кирила и патријарха српског Иринеја и епископа крушевачког Давида.

Овај догађај, додају, заједно са изношењем плаштанице дочарао је сећање на дане када је Господ страдао и био положен у гроб.

Прошлог новембра смо овде угостили мошти светих руских мученика, ростовско-јарославских светитеља из Спасо-Јаковљевског Димитријева, мушког манастира, а сада је ту једна од највећих светиња православне цркве, део хитона Господњег, који је ручно изаткала Богородица — рекао је Жељко Марковић, старешина Лазарица.

 

 

Мошти руских светаца (фото:Лола Ђорђевић)

Део хитона, једноделне тканине, која је кроз историју више пута нестајала и бивала пронађена, не би се нашао у српској богомољи без помоћи Наталије Шатилине и подршке Амбасаде Руске Федерације и амбасадора Александра Чепурина.

Шатилина је заједно са адвокатом Гораном Петронијевићем присуствовала уношењу светиње у круг цркве.

Важно је да два братска народа деле своје светиње — наглашава Наталија Шатилина.

С. Бабовић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »