Руски патријарх Кирил: Украјински сценарио могућ и у Црној Гори

Патријарх московски и све Русије Кирил казао је да је „украјински сценарио“ – давања аутокефалности расколничкој цркви – могућ и у Црној Гори.

Према његовим ријечима, цариградски патријарх је себи дао право да од сада може да ревидира било који документ и договор које су издали његових претходници, уколико му њихов садржај више не одговара.

„Тако је, заједно са сензационалном одлуком о укидању грамате из 1686. године о преласку Кијевске митрополије под јурисдикцију Руске православне цркве, Синод Цариградске патријаршије укинуо и древно канонско правило које забрањује другобрачност свештенства. Тако да то што је патријарх Вартоломеј рекао у интервјуу за ваше новине о Македонији и Црној Гори уопште не гарантује да се украјински сценарио тамо неће поновити. Македонија и Црна Гора су сада независне државе, према томе, актуелност граница Српске православне цркве, према Томосу из 1922. године, Фанар може лако оспорити, како се догодило с поменутим актом из 1686. године. И није случајно то што је у том интервјуу патријарх Вартоломеј напоменуо да оно што припада Србији припада јој канонски и еклисиолошки – он намјерно није говорио о СПЦ, већ о Србији као држави, алудирајући тиме на њене савремене границе“, казао је руски патријарх за „Политику“.

Иако, како је навео, патријарх Вартоломеј говори да сада нема намеру да мења границе СПЦ истовремено изјављује да је Цариградска патријаршија спремна да пређе ту границу у случају да стигне одговарајући захтјев или да се појави некаква „виша црквена потреба”.

„Ту „вишу црквену потребу” на Фанару схватају на свој начин. И у случају с Украјином Цариград се одлучио на упад када се стекао одређени збир политичких чињеница и када су му се украјински политичари и расколници обратили са захтевима“, казао је патријарх Кирил.

Према његовим речима, јединство православља претрпело је веома јак ударац неканонским поступцима Цариградске патријаршије у Украјини.

„Једнострано „враћање” чина расколницима кажњеним од легитимне црквене власти, давање такозване аутокефалности уз потпуно игнорисање вишемилионске канонске Цркве која постоји у земљи и коју признаје читав православни свет – све то није само мешање једне помјесне Цркве у послове друге, већ рушење самог канонског устројства православља“, истакао је он.

Захвални смо Богу, казао је руски патријарх, да ниједна Помјесна црква не признаје расколничке поступке у Украјини.

Патријарх Кирил је још једном осудио НАТО агресију и поновио подршку српском народу.

„Од самог почетка рата на Косову и процеса насилног отцепљења те покрајине од Србије наша Црква је осуђивала НАТО агресију. Ми смо такође устајали у одбрану права СПЦ, која вековима одговара за очување православних светиња у тој области. Ми се дивимо храбрости Срба који, без обзира на пријетње по живот, нису напустили земљу предака. Знам колико је та земља, као колевка српског народа и државности, важна свакоме Србину“, истакао је он.

Ми, додао је руски патријарх, саосећамо са судбином историјског и културног наслеђа српског православља на Косову и Метохији које се налази под претњом уништења.

„Посебно нас боли патња Срба који живе на тој територији, од којих су многи били жртве насиља. Наравно, људи који се обрачунавају са косовским Србима мораће да одговарају пред Богом за своје злочине. Али се надам да ће на крају међународна заједница објективно истражити те злочине и да ће кривци добити заслужену казну. Ми се искрено молимо за нашу српску браћу и сестре који живе не косовској земљи. Наша Црква подржава напоре Русије на очувању светиња на Косову. Последњих година ми смо прикупљали средства за обнову објеката Призренске богословије, пружана је подршка храмовима и манастирима на Косову. Дај Боже да историјска правда побиједи на тој древној територији“, казао је патријарх Кирил.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »