Љајић о промени назива улица: Све је спорно, морате имати сагласност надлежних институција

Министар трговине, туризма и теклекомуникација Расим Љајић изјавио је да је недавна промена назива улица у Тутину спорна не само због контроверзних личности по којима оне треба да добију име него и због форме и процедуре које нису биле испоштоване.

Расим Љајић (Фото: Лола Ђорђевић)

«Ту је све спорно, од саме форме. Није испоштована процедура, тешко да ће то ићи. Зна се начин на који се мењају називи улица и тргова. Морате добити одговарајућу сагласност надлежних институција. Они (СДА) раде посао за који знају да не може добити епилог који очекују», рекао је Љајић у интервјуу за «Српски телеграф».

С друге стране, додао је Љајић, у мултиентничким срединама се мора водити рачуна о осећањима свих заједница које ту живе.

«Не можете предлагати називе улица оних личности које су по било ком основу контроверзне за оне друге. Морате имати осећај за баланс, јер на крају крајева, важније је како људи живе у тим улицама од тога који су називи», додао је председник СДПС.

Бошњачка Странка демократске акције Санџака (СДА) Сулејмана Угљанина недавно је на седници Скупштине општине Тутин, у којој има већину, донела одлуку о утврђивању назива и промена назива улица у тој општини, међу којима су спорни називи по Аћифу ефендији и Адему Демаћију.

Таква одлука је донета упркос противљењу коалиционог партнера СДПС Расима Љајића, а против усвајања предлога били су и одборници Странке правде и помирења Муамера Зукорлића.

Тако су се међу новим називима улица нашле контраверзне личности попут Аћифа Хаџиахметовића, познатијег као Аћиф ефендије, и једног од најпознатијих идеолошких вођа косовских Албанаца Адема Дамаћија, али и материјали који се користе у грађевини попут гипса и креча, јавља локални портал Индексонлајн.

После инвазије Сила осовина на Југославију за време Априлског рата 1941. године, Аћифа Хаџиахметовића је за градоначелника Новог Пазара именовао немачки окупатор на територији војне управе у Србији.

Био је члан централног одбора Друге призренске лиге, а крајем рата партизани су га стрељали због сарадње са окупатором и за масовне ратне злочине над Србима и убиства Албанаца и муслимана који су били против његове власти.

Међу новим називима улица су и имена и првог председника самопроглашеног Косова Ибрахима Ругове и поједини чланови сјеничке конференције, на којој је 1917. године донета одлука о враћању Санџака Босни.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »