Комеморација у Блајбургу неће имати статус верског окупљања, Хрвати забринути да аустријска полиција не прекине скуп

Комеморација припадницима оружаних снага усташке Независне Државе Хрватске убијеним на крају Другог светског рата код Блајбурга и ове ће године, упркос снажним отпорима у Аустрији, биће одржана, али неће имати статус верског окупљања, објавио је данас загребачки «Вечерњи лист».

Скуп ће се службено водити као јавно окупљање, што значи да ће бити и под појачаним надзором аустријске полиције, сазнаје хрватски дневник од учесника координационог састанка у петак изасланика Почасног блајбуршког вода с властима округа Фолкермаркт, којем Блајбург припада.

«То значи и да аустријске власти нису прихватиле тумачење Почасног блајбуршког вода који је, уз подршку хрватских власти, Аустријанцима гарантовао да ће се на Лојбашком пољу одржати искључиво верско окупљање, односно молитва и процесија без иједног политичког говора», пише лист, преноси Хина.

Лист сазнаје и да је другачијем тумачењу које су заузеле окружне власти »кумовао» Енгелберт Гугенбергер, администратор бискупије Гурк Клагенфурт, којем су се тамошње власти обратиле због коначне процене да ли је заиста реч о верском окупљању, на шта им је он одговорио негативно, због чега се сада режим окупљања мења.

Наводи се и да ово није први пут да је став управника дијацезе Клагенфурт према окупљању у Блајбургу, које ће се одржати 18. маја, негативан, и подсећа да је Гугенбергер раније одбио и захтев Хрватске бискупске конференције да мису на овој комеморацији одржи неки од хрватских бискупа.

Нова службена процена карактера блајбуршке комеморације на трагу је и писма које је аустријском канцелару Себастијану Курцу ових дана послао корушки жупан Петер Кајзер, тражећи да савезна тела спрече потенцијалне инциденте на комеморацији и око ње који би «нарушили међународну репутацију Аустрије».

Кајзер је од канцелара тражио и да се на овај скуп примени закон о јавном окупљању, што је, очигледно, прихваћено, наводи Вечерњи лист.

Међу онима који учествују у организацији комеморације могло се чути да је ипак најважније да је дозвола за комеморацију дата и да ће се она одржати, али постоји и одређена забринутост због законских одредби по којима би полиција, у случају да на комеморацији дође до инцидената, могла прекинути скуп, пише Вечерњи лист.

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »