Јоксимовић: Србија је земља европског демократског капацитета

Састанак у Берлину, поред јасне демонстрације намере Немачке и Француске да покажу да у области спољне политике функционише њихово партнерство из Споразума у Ахену из јануара, за нас и председника Александра Вучића је ванредна прилика да пред свима позваним затражимо темељну размену мишљења о до сада постигнутом у оквиру дијалога и имплементације Бриселског споразума, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Председник Вучић може да иде на састанак са снагом политичке и дипломатске савести оног који је поштовао договоре и испуњавао обавезе из споразума, рекла је Јоксимовић.

Она је нагласила да Вучић може да иде у Берлин са миром оног ко се понаша на европски и цивилизован начин, настојећи да кроз уметност дипломатије, разговора, понекада и стрпљења, заштити интересе и свог народа, али и стабилност региона, а тиме и недељиве европске безбедности.

„Бриселски споразум је креиран уз активно учешће важних европских земаља, а потписан и од некадашње високе представнице за спољну и безбедносну политику ЕУ, Кетрин Ештон, те је баш добра прилика за председника да затражи од свих темељну размену мишљења о до сада постигнутом и евиденцији разлога и актера мањкаве примене Бриселског споразума, а додатно и увођења неевропских тарифа од стране Приштине“, казала је министарка.

Мислим да председник, навела је Јоксимовић, може да затражи и темељну размену мишљења о будућности проширења, пошто ретко кад чланице ЕУ говоре о томе једним гласом, па да и ту видимо шта су планови и подесимо сопствену агенду реалностима.

Она је истакла да је Србија показала да је земља европског демократског капацитета и да смо разумели да је ЕУ пре свега пројекат мира и просперитета, а није сигурна да су то сви желели и били у стању да схвате.

„Дакле, темељна размена мишљења о свему, а Вучић са пуним легитимитетом и кредибилним односом Србије према миру и напретку региона, представља европску Србију и заступа наше легитимне интересе“, закључила је министар Јадранка Јоксимовић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »