Гостовање Ивице Дачића у Јутарњем програму на ТВ Пинк: Комбинација притисака и припрема за изборе у ЕУ

Састанак у Берлину ће пре свега бити комбинација притисака и припрема пред европске изворе, да се покаже важност Париза и Берлина и да се покаже одређена љутња на Брисел, оценио је министар спољних полсова Ивица Дачић.

Дачић је на ТВ Пинк казао да је састанак и начин да се покаже незадовољство према Федерики Могерини која је, како каже, имала доста тешку улогу у вођењу бриселског процеса, а то је да координира овај процес и да истовремено тера све учеснике да буду дисциплиновани у спровођењу свега договореног.

Како је навео, најављени двојни суверенитет и прича о томе није нова, то су Американци спомињали још у време Бориса Тадића.

Дачић је објаснио да би то функционисало на тај начин да Косово буде независна држава, са одређеном аутономијом за север, са могућношћу да се на северу примењују српски закони и истакао да то не постоји нигде на свету.

„Чак је и Немачка имала одређене идеје да се после неколико година омогући референдум. Та идеја није реална, јер нигде не постоји на свету и Србија свакако неће учествовати у експериментима“, рекао је Дачић.

Министар спољних послова је оценио да је немачка канцеларка Ангела Меркел овим састанком у договору са француским председником Емануелом Макроном решила да покаже своју улогу у дијалогу Београда и Приштине.

Подсетио је да сматра да је састанак сазван без консултација и да ЕУ није била обавештена, да је позван само Јункер, али пошто он неће доћи, доћи ће Федерика Могерини.

Наводи да нису позвани досадашњи учесници берлинског процеса, Аустрија, Италија, Британија, САД, а да су из региона позвани из једне земље председник, из друге премијер…

Објашњава да је позив у техничком мандату председавајућем Саветом министара Денису Звиздићу из БиХ, који учествује као представник Бошњака, начин да се избегне позив Милораду Додику, иако је легалан председавајући Председништва БиХ.

„Из Београда и Приштине позвани су и председници и премијери да би учествовао и Харадинај“, каже Дачић и додаје да је основна идеја тог скупа да се настави дијалог.

Како наводи, под којим условима ће се наставити дијалог, за сада је непознаница, јер ових дана постоје различити ставови и захтеви из Приштине.

„Србија никада није оспоравала потребу да се дијалог води, али смо рекли да можемо да наставимо дијалог само уколико Харадинај и косовска влада у Приштини укину одлуку о таксама. Сада долази до релативизације, а то значи шта ћемо ми учинити да би они укинули таксе“, навео је Дачић.

Објашњава да то подразумева да Србија треба да пусти такозвано независно Косово да буде чланица неке међународне организације и да престане да лобирамо за повлачење признање Косова, а при том Приштина никада не каже да ће и они да престану.

„Када погледате шта су изјављивали Тачи и Харадинај, који се такмиче у бесмислу – прво ће се разговарати о наставку дијалога, па о визној либерализацији, од чега нема ништа, не због Србије, већ зато што ни ЕУ није за визну либерализацију“, наводи министар спољних послова и додаје:

„С друге стране, они кажу да нема укидања такси без признања и сада су додали и без плаћања ратне одштете. То је једно потпуно одсуство реалности.“

Шеф српске дипломатије истиче да ако се подвуче црта, не може се не рећи да је главна кочница за дијалог Београда и Приштине, била Приштина, као и неспровођење онога што је потписано, увођење разних других скандалозних одлука – формирање војске, таксе, хапшење Марка Ђурића…

„Тешко се данас могу очекивати спектакуларни пробоји уколико се не изврше притисци на Приштину да мора да укине таксе. Од данашњег састанка се не може очекивати да буде историјски, али може бити и добар ако се натера Приштина да укине таксе. Имајући у виду учеснике, тешко је то очекивати“, рекао је Дачић

Истиче да ће на Србију сигурно бити притисака и додаје да председник Србије Александар Вучић није неко ко ће подлећи притисцима и то поготову ако је нешто против наших интереса.

„Нема шансе да ће било ко из ове власти на притиске против наших интереса пристати“, каже шеф српске дипломатије.

Упитан о плану за уједињење Косова и Албаније, Дачић наводи да то није никакав тајни план.

„Раде се различите радње које представљају тај пут, сећате се укидање граница, формирање заједничких дипломатско-конзуларних представништава, војне вежбе, стална прича о албанском фактору у региону и то је нешто што је велика опасност за стабилност читавог региона“, каже Дачић.

Поводом навода о могућим нападима Албанаца на КиМ за празник, Дачић каже да је у кризи дијалога могуће да дође до неке интервенције, али да обично оне не могу да се десе, а да притом „не зажмури“ неко из међународне заједице.

Ми морамо да будемо спремни на све, рекао је Дачић и навео да је у време власти ДС унапред говорила да нећемо ништа да радимо војно на КиМ, чак и у случају напада.

„Та порука је бесмислена, јер охрабрује оне који би тако нешто да заиста и учине“, каже Дачић.

Могуће је, наводи, да постоји сарадња Хрвата и Албанаца на војном плану, те подсетио да је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић својевремено изјавила да су Албанци и Хрвати браћа по оружју.

„Зашто су се они заједно борили, за који то заједички циљ? Заједнички циљ у чему су се они борили то је било само у Првом и у Другом светском рату, и у праву су, јесу браћа по оружју зато што су се борили за Хитлера и једни и други, а и у Првом светском рату су се борили против савезника“, рекао је Дачић.

Србија има добре односе са Русијом зато што је то у српском интересу, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић и навео да ми не бранимо руске, већ српске интересе.

Дачић је рекао да је више пута насамо разговарао са Владимиром Путином и да му руски председник никада није рекао да Србија не треба да сарађује са западом, већ напротив, чак је предлагао да ми успостављамо што ближе односе са западом.

„Волео бих заиста да ми можемо да направимо такве релације и са неким други великим силама, нарочито са западним силама, јер је веома битно да се ту направи баланс“, каже Дачић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк/Курир

The post Гостовање Ивице Дачића у Јутарњем програму на ТВ Пинк: Комбинација притисака и припрема за изборе у ЕУ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »