Британски Телеграф пренео упозорења стручњака: Пазите се! Ове земље су будуће мете џихадиста!

Стручњаци упозоравају да ће припадници терористичке групе Исламске државе извести нове терористичке нападе у популарним одмаралиштима, пише британски «Телеграф».

Неименовани извори листа кажу да се верује да терористи беже из Ирака и Сирије, а да нападе планирају у најрањивијим локацијама попут Индије, Малдива, Кеније и Танзаније.

Након пада самопроглашеног калифата Исламске државе, верује се да су припадници терористичке гупе преусмерили своју пажњу на нападе широм света.

«Ова измена тактике изазива велику бојазан. Када су били заокупљени вођењем де факто државе, доста времена су посветили стварим попуд здравства. То им је одузимало доста времена, али сада то не раде и имају времена да шире пропаганду путем напада», рекао је неименовани извор листа «Телеграф».

Други извор сматра да је пад самопроглашеног калифата «фантастична» ствар, али да ствара краткорочне и средњерочне проблеме ширења припадника Исламске државе по свету, који ће покушати да спроводе нападе у циљу ширења поруке Исламске државе.

Извор листа из огранка Исламске државе у Авганистану каже да су бомбаши самоубице из Шри Ланке били у контакту са лидерима Исламске државе у ираку.

«Постоје шансе да се још таквих напада догоди у јужним азијским државама у блиској будућности. Исламска држава ће користити исту бомбашку стратегију из Шри Ланке, јер је била успешна», каже неименовани извор.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »