Стефановић: Добробит Србије је изнад страначког интереса

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је увек за проверу легитимитета власти, али да одлука о изборима зависи од много фактора. Један од њих је и напредак у изградњи система према стандардима ЕУ који чини да људи живе боље.

Стефановић истиче да неће бити наставка дијалога о Косову ако не буде укидања такса које су привремене власти у Приштини наметнуле на робу из Србије.

* Председник Србије се у протеклих неколико дана састао с председницима Русије и Кине, ту је и пут у Берлин. Какву корист ће имати Србија од тих састанака?

– Ти састанци ће се пре свега одразити на боље економско стање, то је оно на чему председник ради све ове године. Снага Србије проистиче из тога што је успела да се издигне из економског понора и да стабилизује своју економију, која гарантује грађанима бољи живот и већу снагу државе. Теме састанка су биле и актуелна ситуација у Србији, изазови у региону и, наравно, Косово.

* Можемо ли да очекујемо да будемо ближи решењу за Косово након састанка у Берлину?

– Врло је тешко то рећи. Ми смо ти на којима је терет свега. Замислите да Вучић неће да оде у Берлин на тај састанак. Имали бисте кампању и у домаћој и иностраној штампи, пенал за косовске Албанце. Било би да они хоће договор, али, ето, Вучић неће да дође да разговара. А пет година они неће да примене Бриселски споразум, уводе таксе… Дакле, као што је и председник Вучић рекао, можемо да разговарамо, али прво да Албанци укину таксе. Ако нема укидања такса, не знам о чему бисмо разговарали.

* Кад помињете економске аспекте, колика је шанса да у Србију дође „Фолксваген“?

– Нисам део тима који учествује у разговорима. Ипак, ово показује колико смо били у праву и колико су била бесмислена питања зашто дајемо субвенције за долазак страних компанија. Зар мислите да би озбиљна компанија данас разматрала да дође у Србију да нема преференцијалних услова који се такмиче с повластицама других држава.

* Да ли бисте ви, као министар на челу једног великог система, понудили „Фолксвагену“ да обнови возни парк МУП?

– У ширем смислу, ми смо то већ урадили. „Шкода“ спада у концерн „Фолксваген“, а она је данас кључно, патролно возило МУП. Дали су нам одличну цену, а и искуства приватних компанија и наших грађана с тим аутом су одлична. Друго, кад би „Фолксваген“ дошао у Србију, грађани наше земље би куповали та возила по повољнијој цени и без царина. Више хиљада људи би се запослило, а то би била и одлична извозна шанса за Србију, тако да је то вин-вин ситуација за нашу земљу на више начина. Још није све решено и Србија наставља да се бори.

* Спекулише се да ћемо после ових састанака са светским лидерима имати одлуку о ванредним изборима. Чему смо ближи, ванредним или редовним изборима?

– То зависи од много фактора. Ми увек размишљамо шта је будућност Србије, шта ми као странка можемо да урадимо, а да земља јача. Сада ће и европски избори, видећемо како ће ићи формирање нових већина у европском парламенту. Ту је и питање шта Европска унија жели са Србијом и кад они мисле да је реално да будемо део европске породице. Суштина ЕУ није само у формалном чланству, суштина ЕУ је у томе да имате систем који чини да људи живе боље. Ако то можемо, ако је то нешто што је реално, онда треба да идемо пуном снагом напред. У том смислу, избори могу да буду и у редовном року. Ако тако нешто не постоји, треба изађи пред грађане и видети у ком смеру Србија треба да иде.

* Ви сте за ванредне парламентарне изборе?

– Увек сам за проверу легитимитета власти кад се то питање често потеже у јавности. Знам како стоји СНС, колика је подршка Вучићу и странци, али мислим да неким људима није јасно док се не одрже избори.

* Сем те провере, шта би се добило ванредним изборима? Владајућа коалиција би остала иста.

– Кад се промене неке политичке околности, не само у Србији него и на европском нивоу, кад се промени смер у ком се креће Европа, то је легитимно политичко питање. Затим, да ли ти који врше власт имају легитимитет и да ли су досадашњи ефекти онога што је власт урадила нешто што заслужује подршку народа? Поготову кад се у јавности једним делом оспорава тај легитимитет и кад се говори како нам опада подршка. Ајде онда да видимо.

* Ви, који имате подршку 50 одсто, хоћете да се докажете опозицији, за коју тврдите да има подршку мање од 10 одсто?

– Доказујемо се грађанима. А они (опозиција) мисле да није тако, да ће они да преузму власт на следећим изборима… Па да видимо, можда и хоће.

* Чему онда та дилема кад би вама у странци одговарало да изађете сада на изборе?

– Поставља се питање да ли је то најбољи пут за Србију. Да ли можемо да доведемо тај „Фолксваген“ ако имамо ванредне изборе? Нама су државни интерес и политичка стабилност изнад страначког интереса. Можда ће наш резултат на изборима наредне године бити лошији него што би био данас у политичком смислу, али ако то значи да можемо да доведемо неког озбиљног инвеститора, боље да нам буде лошији резултат следеће године, а да ове имамо инвестиције.

* То је мало контрадикторно са овим што се десило недавно на седници неколико тела СНС. Сви сте били за ванредне изборе, осим Александра Вучића.

– Све ово што сам вам рекао управо смо тако дискутовали. Ми као странка не желимо само да бежимо од избора. Ми смо за изборе ако треба да се провери воља народа, али смо исто тако ставили ове ограничавајуће факторе. Треба да погледамо шта је то што је добро за нашу земљу и овластили смо председника да у складу и са овим међународним разговорима које ће водити, и оним што види као будућност Србије, донесе ту одлуку.

* Да ли као представници власти имате намеру да разговарате с представницима грађана који месецима протестују?

– Оно што је речено и што смо врло јасно понудили је најлегитимнији начин, а то је разговор у парламенту. Ту седе људи које је народ изабрао и који су легитимни заступници одређеног броја грађана.

* Шта је са оним људима који нису ни за вас ни за опозицију, који су против система?

– На улицама су углавном људи који су у потпуности организовани од стране Савеза за Србију. Има један део људи који није, али већина су страначки функционери, руководиоци општина, омладина странака… Видели сте пре неки дан Бастаћа на Тргу Републике. Они који су с њим изражавали незадовољство су чланови већа и одборници општине Стари град. Да се не правимо да су то неки грађани. Не мислите ваљда да се ти људи појаве сами са заставама, озвучењем, комбијима… Ко то плати? То плаћају политичке странке.

* Кажете да се разговара у Скупштини. Како? Неко из ДС нешто добаци, председница парламента га одмах искључи, радикали прилазе Александри Јерков и вичу на њу „ти си усташка курва“… Је л’ то тај дијалог о коме ви причате?

– Или кад упадну посланици Двери код Маје Гојковић, кад људи из Двери и Зоран Живковић изговарају најгоре увреде и псовке на рачун других колега и на рачун Маје Гојковић… Мислим да то није добро. Било какво насиље није добро. Ви сте побројали само неке ексцесне ситуације. Зар треба да разговарамо с људима који су упадали у РТС, пребијали новинаре, организовали митинг на ком су претучене две новинарке Пинка…

* Да ли очекујете радикализацију протеста опозиције?

– Мени није најјаснија та политика. Прво, апсолутно нећемо да разговарамо са Александром Вучићем, он мора да оде. А онда, нећемо да разговарамо ни с његовима, не пада нам на памет ни да разговарамо у парламенту. Поставља се питање: Извините, а како планирате да разговарате, ако ви унапред кажете да нећете ни са ким ни о чему да разговарате? Онда они кажу – ми хоћемо разговоре само ако прихватимо оно што они предлажу. То је онда договор, а ако се води дијалог и ми се не слажемо, онда ту нема никаквог дијалога. И они би да онда изаберу РЕМ, поставе уреднике телевизија, видео сам да би да изаберу и тужиоце и судије, полицајце, да укину Жандармерију, то звучи као перфектна демократија како је Ђилас замишља.

* Да ли опозиција за те своје захтеве има подршку неког дела међународне заједнице?

– Колико видим, они још не знају ни шта су њихови захтеви. Само се надам да неће бити никаквог насиља. Већ смо га видели више пута када су нешто организовали. Позивам их да не прибегавају насиљу. Нека разговарају, нека протестују, никакав проблем.

* А ако дође до радикализације? Она је најављивана, најављиване су блокаде ауто-путева.

– И није их било. Нису они баш тако храбри. Као што сте видели, полиција се нормално понашала и наставиће тако. Ово није борба ко је физички јачи. Овде треба да нудимо неки програм. Ја знам да то што ради Вучић има будућност и да зато то грађани хоће да подрже. Знате, кад имате један број људи који изађе на улицу, прича о политичким лидерима, и који не могу да се усагласе ни око чега, нема ту ниједног предлога. Што је Ђилас наплаћивао вртиће скупље кад је био градоначелник? Што нам данас прича о томе да би повећао плате здравственим радницима, а држао их је на минималцу кад је био на власти, што им тада није повећао плате? Што није изашао из ДС и казао – што држимо народ у беди, отпуштамо хиљаде људи, ја ово не могу да гледам.

* Променио се човек…

– Променила су се једино дубина џепова и банковни рачуни. То се променило, од „Великог брата“, кад су узели простор деци у Пионирском граду, до свих лукративних уговора са РТС и свега осталог. О Јеремићу да не причам. То је лицемерно. Било би некоректно да за време једне владе доведете људе до просјачког штапа и отпустите стотине хиљада људи и онда неко други дође на власт и ви кажете – е сад треба тим људима повећати плату. Па што нисте?! Ког су то великог инвеститора они довели?

* Шта очекујете од закона о пореклу имовине?

– То је добар закон зато што ће обухватити све грађане Србије. Неки од нас који смо изабрана лица, наша имовина је на провери од када смо ступили на ове функције. Ми смо дужни да пријавимо имовину својих супружника, деце… У МУП имамо још детаљније провере, ми смо увели законом за сваког руководиоца у МУП детаљне провере Сектора унутрашње контроле, плус координацију с Пореском управом и Агенцијом за борбу против корупције како је неко дошао до имовине, шта имају његови чланови породице, прописали смо да се проверавају чланови домаћинства који нису у сродству са оним ко је носилац јавне функције.

* Ограничили сте се на колико година уназад, 20?

– Разговарао сам с господином Радомиром Илићем, државним секретаром у Министарству правде, који је био посвећен раду на овом закону, и он ми је рекао да су морали да нађу неки период до када Пореска управа има евиденције. Како да докажемо за раније ако нема евиденције?!

 

Рат кланова

ОПАСНОСТ ОД КРВНЕ ОСВЕТЕ

* Да ли мислите да убиство Веселина Вукотића најављује нове сукобе у региону?

– Ми смо имали у последњих неколико месеци у нашој земљи повећану заплену наркотика, с колегама у иностранству смо имали значајну заплену наркотика, у Јужној Америци пре само неколико дана одузето је више од две тоне кокаина, које су заплењене од нарко-група у којима учествују и наше групе, тако да су ти финансијски ударци јако тешки за те нарко-кланове. То умањује њихову моћ. Свако убиство чини да ситуација буде сложенија, да ми морамо да обратимо више пажње и на потенцијалне мете и на оне који би се бавили криминалом на територији наше земље. Наш посао је да будемо на опрезу иако околности нису лакше. Свако убиство на овом поднебљу које представља и неку врсту крвне освете свакако не чини наш живот лакшим.

* Да ли то повећава ризик од распламсавања сукоба?

– Оно што јесте наш посао је да не дозволимо распламсавање, а ризици од покушаја освете постоје.

* Сада углавном говоримо о клановима из друге државе, о кавачком и шкаљарском клану, а шта је са овдашњим клановима?

– Највише смо говорили о шкаљарском и кавачком клану, који су се тако назвали самоиницијативно, јер у њима учествују и људи који су наши држављани или држављани трећих држава, зато што су они постали доминантни у послу транспорта, пре свега кокаина из Јужне Америке према Европи. Тим новцем купили су додатну моћ.

 

Празник у кругу породице

ФИЛИПОВ ПРВИ УСКРС

* Како проводите Ускрс?

– То ће бити један леп дан за нас, имамо и новог члана породице. Ово ће бити Филипов први Ускрс. Он је мали, има тек три месеца, и вероватно неће ни знати шта га је снашло, пошто ће га сестра гњавити као што то увек ради. Знам да се Нина радује, она има посебне ритуале, воли све наше традиционалне празнике, то је за њу посебно задовољство. Гледаћу да с породицом будем што више тих дан или два и, да вам искрено кажем, да се мало одморим.

* Бојите ли с децом јаја? Учествујете ли у неким кућним активностима?

– Не. Ако могу нешто да помогнем физички, да понесем или пренесем, али ово остало, то ураде обично моја супруга, њена мајка и моја мајка.

* Значи, физикалац?

– Апсолутно. Прихватам ту улогу.

* Да ли помажете око бебе?

– Трудим се, бар у време кад могу и када је Филип будан. Волим да га засмејавам, јер је скоро почео да се смеје, и волим да пратим његове изразе лица. Помажем и око купања, али не могу да кажем да сам један од најбољих и најпосвећенијих очева. Због посла који тренутно обављам и бројних обавеза, мислим да нисам.

* Да ли вам је жао због тога?

– Наравно да јесте.

 

 

 

Извор: Курир


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »