Северна Кореја: Постоји опасност од рата због притиска САД на Јужну Кореју

Северна Кореја упозорила је на растућу опасност од рата у саопштењу поводом прве годишнице историјског самита између вођа Северне и Јужне Кореје, обележне на церемонији који су власти у Пјонгјангу бојкотовале.

У дугом саопштењу који је објавила званична севернокорејска новинска агенција КЦНА, Комитет за мирну реунификацију земље, задужен у Северној Кореји за односе са Југом, позвао је Сеул да активније ради на побољшању односа.

«У току је стварање озбиљне ситуације која би могла да доведе до враћања на прошлост и до ризика од предстојеће катастрофе због растуће опасности од рата», навело је то тело. Како се оцењује, за такву ситуацију су одговорни притисци које САД врше на Јужну Кореју.

У том контексту Пјонгјанг није одговорио на позив који му је ове недеље упућен из Сеула да учествује на данашњој церемонији обележавања првог самита севернокорејског вође Ким Џонг Уна и јужнокорејског председника Мун Џа-ина који је одржан тачно пре годину дана. Церемонија је одржана у пограничном селу Панмунџон, у демилитаризованој зони која на пола дели Корејско полуострво, где је одржан први самит севернокорејског и јужнокорејског вође.

Око 500 људи међу којима су дипломате и јужнокорејски званичници слушали су јужнокорејске, кинеске, америчке и јапанске музичаре.

«Ово је нови пут и треба њиме да кренемо сви заједно, треба понекад чекати да нас сустигну они који напредују спорије», наводи се у видео поурци јужнокорејског председника који није био данас на церемонији у Панмунџону.

После две године раста тензија које су довеле Корејско полуострво на ивицу нуклеарног рата, 2018. година обележена је изузетним зближавањем две Кореје.

То је илустровано сусретом 27. априла јужнокорејског председника Муна изабраног 2017. који брани идеју дијалога са Севером и Ким Џонг Уна. Тај сусрет је отворио пут ка првом самиту између севернокорејског вође Кима и америчког председника Доналда Трампа у јуну у Сингапуру.

Међутим, годину дана касније није остварен никакав напредак око кључног питања нуклеарног и балистичког арсенала Северне Кореје. Дипломатски процес изгледа да је потпуно у застоју од неуспеха другог самита Кима и Трампа у фебруару у Ханоју.

У недавно одржаном говору пред Врховном народном скупштином у Пјонгјангу Ким је иступио против Јужне Кореје наводећи да она не треба да се представља као посредник или неко ко интервенише између САД и Северне Кореје.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »