Почели избори у Шпанији, исход неизвестан

У Шпанији се одржавају парламентарни избори. Бирачно тело је подељено више него икада у последњих неколико деценија, а неизвесност око исхода је велика, пише «Ел Паис».

Право гласа има скоро 37 милиона држављана Шпаније, који ће бирати 350 посланика Шпанског посланичког Конгреса, доњег дома Генералног Кортеса.

Биралишта ће бити затворена у 20 часова, а први резултати се очекују неколико часова касније.

Анкете из последње недеље предизборне кампање указивале су да око трећина потенцијалних бирача још није одлучила за кога ће гласати.

Према проценама, наводе агенције, ни једна странка неће добити довољно посланичких места за самостално формирање владе, а у трци су, уз традиционалне странке левог и десног центра — Шпанску социјалистичку радничку партију (ПСОЕ) и Народну партију (ПП), лево оријентисана партија Подемос, као и странка центра Грађани и десно усмерени Вокс.

Анкета објављена у Паису указала је да највећу подршку имају социјалисти премијера Педра Санчеса, који би могли да добију нешто мање од 30 одсто гласова, чиме би имали највеће шансе да предводе коалициону владу.

Посебно непредвидљив је резултат десне странке Вокс, која је почетком године остварила неочекивани, историјски високи резултат на регионалним изборима у јужној покрајини Андалузији.

Анкете указују да би ови противници независности Каталоније и великог прилива миграната, која себе не сматра крајњом десницом већ само десницом, могли да буду први представници тог политичког спектра која ће ући у парламент након скоро четири деценије.

Осим 350 посланика у парламенту, Шпанци бирају и 208 чланова Сената, горњег дома, у коме су представљене покрајине, и којим од 2011. године доминира конзервативна Народна странка (ПП).

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »