Истраживање: Предност социјалиста у Шпанији недовољна за самосталну власт

Социјалисти Педра Санчеза освојили су највише гласова на парламентарним изборима у Шпанији, али највероватније неће имати довољну подршку да самостално формирају владу, предвиђа истраживање објављено након избора.

Према тим резултатима, владајућа Шпанска социјалистичка радничка партија (ПСОЕ) освојила је 28,1 одсто гласова а конзервативна Народна партија (ПП) 17,8 одсто.

Центристичке и радикално леве партије освојиле су далеко мање гласова, а први пут од 1970. године десничарска странка освојиће места у парламенту. Реч је о странци Вокс која се противи мултикултурализму, феминизму и неограниченој миграцији. Предвиђа се да ће освојити 12 одсто гласова.

То су резултати телефонског истраживања који су објављено након што су биралишта затворена а које је извршено у данима пре избора уместо излазних анкета. Би-Би-Си подсећа да у прошлости излазне анкете нису биле најтачније.

Паис преноси резултате анкете агенције «Гад3» који такође показују да социјалсти воде и да неће имати довољну већину за самостално вормирање владе.

Реч је о истраживању које је наручила Државна телевизија Шпаније (РТВЕ) и које предвиђа да ће Социјалисти освојити између 116 и 121 место, а да ће њихов биши коалициони парнер Подемос имати између 42 и 45 места, од укупно 350 места у шпанском парламенту.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »