Индонезија, због премора преминуло више од 270 чланова бирачких одбора

Десет дана након што је Индонезија одржала највеће изборе на свету у једном дану преминуло је више од 270 чланова бирачких одбора, углавном од болести узрокованих дугачким радним временом и ручним бројањем гласова, рекао је један од званичника, преноси Ројтерс.

На изборима одржаним 17. априла први пут су у земљи од 260 милиона људи били спојени председнички са парламентарним и регионалним изборима, наводи Ројтерс.

Гласање је углавном протекло мирно, а процењује се да је 80 одсто оних који су изашли на биралишта, од укупно 193 милиона гласача, морало да искористи по пет листића.

За кандидате се гласало на преко 800.000 бирачких места.

Међутим, одржавање избора у трајању од осам сати, у земљи чија је ширина од источне до западне границе 5.000 километара, показало се као херкуловски логистички пројекат и смртоносан за оне који су морали гласачке листиће да броје ручно.

Од суботе је преминуло 272 члана бирачких одбора, углавном од болести повезаних са прековременим радом, док се 1.878 разболело, навео је Ариф Пријо Сусанто, портпарол Изборне комисије.

Сусанто додаје да је министарство здравља 23. априла позвало здравствене установе да пруже најбољу могућу негу оболелим члановима бирачких одбора, док министарство финансија ради на надокнадама за породице преминулих.

Због пораста броја преминулих на удару се нашла Изборна комисија.

«Изборна комисија није опрезна у управљању радним оптерећењем особља», рекао је Ахмад Музани, заменик председавајућег кампање опозиционог председничког кандидата Прабово Субианта, известио је портал Кумпаран, преноси Ројтерс.

Изборна комисија ће закључити пребројавање гласова и објавити победнике председничких и парламентарних избора 22. маја.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »