Христос васкрсе! Њуз Фронт верницима жели срећан Ускрс!

Православни хришћани у више од 60 земаља света, укључујући Србију, славе данас Васкрсење Христово. Свим православним верницима екипа Њуз Фронта честита ускршње празнике.

Ускрс по Јулијанском календару славе Руска, Српска, Грузинска, Константинопољска, Грчка, Бугарска, Јерусалимска и друге православне цркве.

Ускрс је највећи и најрадоснији хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих као победу вере и живота над смрћу.

На Ускрс се скидају олтарске двери да би се тиме показало да је Исус Христ ускрснућем победио смрт и отворио рајска врата.

Људи се за овај празник поздрављају са «Христос васкрсе» и «Ваистину васкрсе». Цела недеља празника зове се Светла недеља и тада се певају радосне црквене песме.

По црквеном учењу, Исус је распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, а у недељу зором, осетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус васкрсао.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј(Фото :Лола Ђорђевић)

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј истакао је у Ускршњој посланици да су Косово и Метохија за српски народ духовна колевка, пожелевши да се ту врате мир и слобода, али и упозорио да је цео свет суочен са мноштвом невоља, тероризмом и ратовима.

«Са посебним усрђем се данас молимо Васкрсломе Христу Богу да се, заступништвом Светог Саве, светога цара Лазара и свих светих из рода нашега, врате мир и слобода на наше распето Косово и Метохију, нашу духовну колевку и наш Јерусалим», поручио је патријарх Иринеј.

Он је истакао да су ту највеће српске светиње, бисери православне духовности, српске културе и свеукупне хришћанске и светске духовне баштине.

Патријарх је у посланици навео да «свуда око нас влада неправда и мржња, а истина се релативизује и да људе врлинског живота клеветају и прогоне».

Он је напоменуо да се то «одвија не само на личном и локалном плану него и у глобалним размерама».

«Сведоци смо да се данас у целом свету основе хришћанске вредности потискују у други план, а човечанству се негде предлажу, а негде намећу не само хришћанству туђи него и њему потпуно супротни системи вредности», оценио је српски патријарх.

Према његовим речима, «у тако изопаченом свету, ми, православни хришћани, позвани смо да својим примером сведочимо, ближњима и даљњима, победу живота над смрћу и смисла над бесмислом».

Православље (фото: Лола Ђорђевић)

ПОНОЋНИМ ЛИТУРГИЈАМА ПОЧЕЛО СЛАВЉЕ УСКРСА

Поноћним литургијама у православним храмовима, у Србији је почело славље Васкрса, највећег хришћанског празника који слави васкрсење Исуса Христа. У крипти Храма светог Саве на Врачару, у присуству великог броја верника, литургију је служио епископ ремезијански Стефан, викар патријарха српског.

Прослава Васкрса биће настављена јутарњим литургијама у свим православним храмовима на којима ће бити прочитана празнична посланица патријарха Иринеја, који ће у 09.00 часова литургију служити у крипти Храма светог Саве на Врачару.

Ускрс је највећи хришћански празник који симболизује победу живота над смрћу, а у православним црквама се на Ускрс отварају царске двери чиме се симболично указује да је Исус васкрсењем победио смрт и отворио врата и пут спасења.

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »