Србија тражи сагласност Русије за споразум који би требало да постигне са Приштином, тврди Пол Стронски, стручњак за Русију и Евроазију Карнегијевог института за мир у Вашингтону.

 FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC/ nr

То је, сматра Стронски, могла бити тема током сусрета председника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића, на Форуму “Појас и пут”, који је одржан у Пекингу, а уочи састанка у Берлину.

Како је Стронски оценио у интервјуу за Глас Америке, председник Србије је, рачунајући на снагу кинеског вета у Савету безбедности Уједињених нација, своје виђење дијалога са Приштином желео да представи и кинеском председнику Си Ђинпингу.

“Ако Косово и Србија постигну споразум српским властима ће бити потребно да увере Русију да се сагласи са тим решењем», сматра Стронски и оцењује да су «тренутно у порасту националистичке тензије и председник Србије не жели да делује као да се у мањем интензитету залаже за националне интересе Србије – него што то чини Русија».

Према његовим речима, власти Србије желе да се увере да постоји Путиново сагласје.

«Изостанак би Србију могао коштати руске подршке у многим другим питањима», оцењује Стронски и додаје да би са друге стране Русија такву ситуацију могла користити за «изазивање проблема у односима са земљама запада».
«Све то наравно, уколико су српске власти и сви који стоје иза ње у потпуности сигурни да споразум треба постићи», тврди Стронски.

Он оцењује да тренутно делује као да ће између Београда и Приштине бити постигнута нека врста договора.

«Изгледа да су две стране ближе споразуму него икада раније.

Мислим да такви сигнали тренутно више долазе са српске стране», каже Стронски, али указује и да има још доста отворених питања којима би власти две земље требало да се баве.

«Али, најважније је да преговори напредују – што је деловало незамисливо до пре само годину дана. Не могу да кажем шта је тачно утицало на промену. То је и даље значајна недоумица. За обе стране је добро да се спор Косова и Србије ускоро реши јер ће то допринети напретку обеју страна. Иницираће политичку и економску модернизацију и ојачати њихове везе са партнерима на западу», сматра Стронски.