Вучић: Русија одлично разуме нашу позицију по питању КиМ

Русија одлично разуме нашу позицију поводом Косова и Метохије, истакао је синоћ председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић ( фото : Лола Ђорђевић)

Он је у изјави за РТС поновио да је имао добар састанак са руским председником Владимиром Путином у Пекингу, на коме је потврђена подршка Србији.

«Видео сам по председнику Путину да су и он и Сергеј (Лавров) били шокирани чињеницом да су Албанци прво пробали да забране учешће на изборима Српској листи, али трудио сам се да се понашам рационално и да људи разумеју позицију Србије и мислим да Русија веома добро, баш као и НР Кина у разговорима са председником Сијем јуче, одлично разумеју нашу позицију», рекао је Вучић.

Он је пренео да је са председником Путином разговарао и о другим важним питањима, о војно техничкој сарадњи, свим битним економским питањима, иновацијама, новим савременим технологијама, вештачкој интелигенцији, употреби нуклеарне енергије у медицинске и друге сврхе.

Вучић је истакао да је за људе у Србији важно оно што се ради, наводећи Нови Сад, Суботицу, Београд, пругу од 200 километара на сат, за коју је рекао да ће бити најбржа пруга у региону.

«А оно што радимо од Београда ка Прешеву, ту ће бити шест колосека», навео је Вучић доддајући да ће то бити «моћна пруга», да је зато толико важан уговор са Кином и да ћемо за све то имати новац.

«Ово што радимо од Београда, преко Ниша, Прешева до границе са Северном Македонијом су пруге од 160 километара на сат, плус наравно Ниш — Димитровград од 263 милиона што смо већ уговорили», нагласио је Вучић.

Он је истакао да је данас у Пекингу разговарао и о једној другој врсти инфраструктуре, енергетској инфраструктури и истакао да се већ суштински кренуло у радове.

«Морамо да пожуримо и завршимо до краја године 403 километара гасовода кроз Србију», рекао је председник Србије.

«После не знам колико десетина година и наклапања о свему томе ми ћемо да завршимо до краја године. Наше су компаније спремне, надам се да ће руске компаније са доставом цеви бити у потпуности спремне да тај посао завршимо, после тога нам остаје да сачекамо Бугаре», навео је Вучић.

Он је пренео и да је са мађарским председником Виктором Орбаном имао дугачак састанак током кога су поново то размотрили.

«Наши мађарски пријатељи, рекли су да чак и ако буде проблема у трансферу гаса преко Украјине, а да не дође из Бугарске гасна цев до наше земље, они ће бити од велике помоћи. Мислим да смо осигурали енергетску будућност у том смислу за нашу земљу и за наш народ», поручио је Вучић.

Фото: Танјуг

Белосурском председника Александру Лукашенку изразио је захвалност на донацији четири «мига 29».

Разговарали су, каже Вучић и о заједничкој производњи трактора, комбајна и других машина, где су они веома успешни, као и о економији и политици.

«Разговарао сам и са Себастијаном Курцом дуго о европском путу Србије, са Алексисом Ципрасом. То су били врло добри и важни разговори, али разговарао сам и са председником Гранаде, председником Вијетнама, Мозамбика, Чилеа, многим људима и то су људи који нису признали независност Косова и свима сам изражавао захвалност на подршци територијалном интегритету Србије», пренео је председник.

Поново се видео и са председником Азербејџана, првим председником Казахстана, Султаном Назарбајевим…

Много добрих и важних контаката, каже Вучић наводећи и да је се Анастасијадесу са Кипра поново захвалио на свесрдној подршци Србији и на европском путу и на очувању интегритета наше земље.

«Добре смо ствари радили. Наш посао је овде да се боримо за наш народ и за наше људе да правимо другачију и успешнију Србију која ће како Кинези кажу ако хоћете да будете богати градите путеве. Морамо да градимо гасне путеве, путеве за аутомобиле, и чини ми се да то иде боље него сто је икада ишло и да ће људи моћи да иду за неколико дана ка Северној Македонији и Грчкој онако како никада нису ишли, комплетно завршеним аутопутем и поносан сам због тога на нашу Србију», рекао је Вучић.

На питање какво место има Србија на новом Путу свиле и у кинеским плановима Вучић је најпре указао да је у ударном термину кинеске државне телевизије, приказана емијсија о железари Смедерево што се, истиче, никада није догодило ни на РТС ни на некој другој нашој телевизији.

Србија је посебно место и улогу на Форуму задобила тиме што поштује НР Кину, што воли кинески народ и то не крије, што поштује председника Сија, истакао је Вучић.

«Кина постаје веома моћна, најснажнија сила света и то ко год заустављао не може да заустави и сад ја треба да се правдам некоме. Ја нећу никада да се правдам. Сва моја искуства са НР Кином су добра, одлична, најбоља могућа, веома сам срећан због тога и те сарадње и ми ћемо и даље наставити да улажемо и бићемо веома лојалан партнер нашим пријатељима из НР Кине», рекао је председник.

Фото: Танјуг

Оно на чему Кинези инсистирају јесте да је «Један појас један пут» нешто што доноси добробит и срећу свим народима», рекао је Вучић и додао узмите само три кинеска инвеститора који су већ у Србији, плус кинески технолошки парк који ће се градити у Београду.

«Све оно што смо 50, 60, 70 година сањали сада се ближи крају, све завршавамо. Имаћемо 200 километара на сат пругу Београд — Суботица, за сат и 10 минута сте у Суботици, са све стајањем у Новом Саду. За сат и 10 минута возом, ко ће да иде колима. То је оно што постижемо и то ће доносити висок животни стандард. Овај гасовод о коме смо причали данас са Путином, па то доноси нове фабрике. Турци су нам тражили гас, а како ја њима да објасним да нема гаса у Владичином Хану, да га нисмо довукли јужно од Лесковца», навео је Вучић додајући да ће сада и Србија да зарађује нешто од тога, тако да су то добре и важне вести.

http://www.novosti.rs

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »