Вучић: Ни у Берлину, ни било где ништа од дијалога без укидања такси

Председник Александар Вучић рекао је данас да без обзира на изјаве појединих европских лидера да ће састанак у Берлину бити место «ревитализације дијалога», он понавља да дијалога неће бити док Приштина не укине «антицивилизацијске» таксе.

Александар Вучић (фото: Лола Ђорђевић)

«Укините таксе и имаћете дијалог, јер дијалога неће бити без укидања такси. Не знам како то неко мисли, али и главу на пањ можете да ми ставите, али се мој став неће променити», поручио је председник из Пекинга.

Упитао је о чему да разговара са властима из Приштине, када, каже, они нису способни да поштују споразуме које су потписали, наводећи Бриселски споразум и ЦЕФТА споразум.

«И када су 2008. године једнострано прогласили независност Косова, Србија није рушила ЦЕФТА споразум, ни тада, а ни 2009. и 2010. године. Ви рушите ЦЕФТА у новембру 2018. године, па није ово 1906. да причамо о царинском рату», рекао је Вучић.

Према његовим речима, Приштина ради све да би понизила Србију и подвукао је да он то неће дозволити.

Додао је да је позиција Србије тешка и да ће Приштина наставити да врши притисак на Србију и у Берлину и у Бриселу и било где, да потпише «њихову платформу», која, каже, и није платформа.

«То се никада неће догодити», изричит је председник.

Подсећа да су увели и војску насупрот сопственом «уставу», и упитао о чему да разговара са властима из Приштине, када они нису у стању да се држе споразума које су потписали.

«Услов свих услова је слободан проток робе, капитала и људи. Вратите то и ми се враћамо дијалогу», рекао је Вучић.

Подсетио је и на изјаву Рамуша Харадинаја да ће га, уколко не буде признао независност Косова, срушити на улици.

«Ја на све то ћутим. И у Пекингу сам се уверио да нико не разуме шта ти људи раде», навео је Вучић.

Каже да је покушао да се «стави у њихове ципеле», али да свеједно не разуме њихово понашање, јер је, истиче, Београд њима потребнији него што су они нама.

«Они неће добити ништа, морамо да се договарамо. Тамо живи наш народ, они нас уцењују, покушавају да поткупе наше људе, плаћају милионе долара да сруше јединство српског народа на северу и другим деловима Косова», каже Вучић.

Наглашава да су га разговори са кинеским и руским председником, Си Ђинпингом и Владимиром Путином, умирили, јер и они виде проблем Србије због понашања приштинских власти.

«Ја сам први који је желео компромис, али рушење Србије нећу дозволити», закључио је Вучић.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »