Северни ток 2 је преко потребан Немачкој

Премијер савезне државе Мекленбург Мануела Сшвезиг је оштро критиковао речи кандидата за место у Европској комисији Манфреда Вебера о потреби блокирања изградње Северног тока 2.

Немачки политичар који је на челу владе федералне државе Мекленбург Мануела Сшвезиг срушила се са оштром критиком Манфреда Вебера, кандидата за место Европске комисије, због његове «непопустљиве позиције» за Севетни ток 2, објавила је РТ наводећи немачки ТВ канал ЗДФ.

Веб је раније рекао да нови гасовод, који Русија гради, наводно није у интересу Немачке и Европе. Поред тога, он је обећао да ће учинити све што може као шеф Европске комисије да блокира имплементацију овог енергетског пројекта.

Мануела Сшвезиг је назвала Веберове речи «неодговорним» јер не задовољавају интересе Немачке у погледу енергетске сигурности. Она је нагласила да, као премијер једне од федералних земаља Савезне Републике Немачке, верује да је њен регион, као и други региони земље, заинтересован за развој Северног тока 2.

То је пре свега због чињенице да до 2038. године Немачка очекује потпуно напуштање нуклеарне енергије, као и кориштење лигнита и каменог угља у циљу очувања околиша. Гас је еколошки прихватљив енергетски носилац, па би Немачкој требало обезбедити „плаво гориво“. У овом питању, нагласио је Сшвезиг, власти не би требале «играти са будућношћу земље».

Према немачкој политичарки, изјава Вебера повезана је искључиво с његовом изборном кампањом. Стога, сматра она, кандидат за место шефа Европске комисије настоји да добије политичке бодове. Да би добио гласове у другим земљама, рекла је Сшвезиг, Вебер је спреман за одлуке које неће бити добре за његову земљу.

Раније, шеф немачког ГАСАГ-а, Герхард Холтмаиер, рекао је да је «Норд Стреам 2» неопходан за Немачку, јер би то учинило енергетски сектор ФРГ поузданијим.

Аутор: Марија Красикова

https://politexpert.net

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »