Селаковић: Разговори Вучића у Пекингу капитал за Берлин

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић оценио је данас да су разговори Александра Вучића у Пекингу с председником Кине и Русије изузетно велики „капитал“ за предстојеће разговоре у Берлину у којима ће , како каже, српска делегација изаћи са ставом да се дијалог с Приштином може наставити тек када они буду укинули таксе на српску робу и престали са једностраним потезима.

Селаковић је подсетио да Приштина једностраност као основни принцип у понашању према Београду примењује од 2008. године када је прогласила сецесију од Србије, а један део света их је у томе подржао.

„Ми немамо другог излаза него да с тим делом света разговарамо и то је управо што председник Србије Александар Вучић чини. Када је у питању разговор са Албанцима, тај разговор може да се настави тек када буду укинуте таксе“, рекао је Селаковић.

Он је додао да је Србији приликом сусрета Вучића с кинеским и руским председником у Пекингу пружена пуна подршка у смислу њеног територијалног интегритета и суверенитета, као и јасан став у вези с решавањем питања Косова и Метохије.

„Примити у два дана такву подршку од двојице лидера није мала ствар, као што није нимало лака ствар и једноставан низ састанака које ће председник имати у Берлину где је буквално он сам против свих, и где не можете наћи никога који ће у потпуности на начин који то председник Кине или председник Русије чине, стати уз Србију, пружити јој подршку и помоћи јој у борби која је пред њом“, истакао је Селаковић.

Он је додао да грађани могу да буду поносни колико је претходних дана „наша малена Србија“ видљива у најмногољуднијој земљи света и у читавом свету.

Приликом посете Кини, подсећа Селаковић, председник Вучић састао се с двојицом од тројице најмоћнијих лидера света, председницима Русије и Кине, а састаће се и за само пар дана са двоје политички најмоћнијих лидера у Европи – немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Француске Емануелом Макроном.

„Постало нам је нормално да се у року од пет дана са таквим лидерима виђа председник Србије, а подсетићу вас није толико далеко време када су ти сусрети били изузетно ретки и сводили су се на дисциплиновање Србије“, рекао је Селаковић.

Закључио је да је Србија данас поштована, уважена и да је сада води и представља председник коме се отварају сва врата у свету.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »