Обележене четири године од терористичког напада у Зворнику

У Зворнику је данас обележено четири године од терористичког напада на Полицијску станицу у којем је убијен полицајац Драган Ђурић /48/, а рањене његове колеге Стево Миловановић и Жељко Гајић.

Тим поводом месно свештенство је служило помен, док су делегације МУП-а Републике Српске, Полицијске и Градске управе Зворник, борачких организација, те породица, родбина и пријатељи страдалог полицајца положили венце и цвеће испред Полицијске станице, на месту где је Ђурић убијен.

Претходно је служен помен и положени венци на гробно место Драгана Ђурића у Каракају.

Начелник Полицијске управе Зворник Горан Абазовић рекао је да је 27. април најтужнији дан за Зворник, те указао да ни четврту годину од овог терористичког чина нема судског епилога.

«Осим тога, нису саслушани очевици и сведоци овог догађаја, нити је са вештачења враћено оружје, униформа и други предмети који су изузети» — рекао је Абазовић.

Према његовим речима, то «додатно вређа, јер су још увек свежа сећања и трауме рањених полицајаца, као и породице покојног Ђурића».

«Казнена политика, када су терористичка дела у питању, није адекватна, па би законодавац морао да се у наредном периоду позабави овим питањем, како би се што ефикасније санкционисала лица која увек представљају потенцијалну опасност у срединама у којима се крећу» — рекао је Абазовић.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да је Полицијска управа Зворник, заједно са Градском управом и међународним организацијама, прва у регији почела озбиљно и организовано да се бави питањем борбе против тероризма, с обзиром да је поучена лошим и горким искуством.

Стевановић се запитао да ли сви у друштву довољно чине да се овако нешто као што се десило Зворнику пре четири године не понови.

«Када кажем сви заједно, мислим на основне и средње школе, верске установе, породице. Радимо ли довољно са децом од малих ногу да их правилно усмеравамо да не дође до неких девијантних појава» — рекао је Стевановић.

Према његовим речима, морају све девијантне појаве да се примете на време, да се одреагује док то не буде касно.

«Данашњи дан треба искористиит као апел на све људе да се тероризам може десити у свачијем дворишту» — рекао је Стевановић.

Брат убијеног полицајца Анђелко Ђурић рекао је да је Драгану прекинут живот на свиреп начин, додавши да смрт његовог брата заслужује већи број разговора и подсећања да се овако нешто никоме не догоди.

«Дани пролазе, сећања на Драгана не бледе, али ипак мислим да је ово једна од поука да млада генерација размишља позитивно на будућност» — рекао је Анђелко.

Он је замерио министру безбедности у Савету министара БиХ у техничком мандату Драгану Мектићу који је, како су пренели медији, синоћ рекао да се у БиХ у последњих пет година није догодио терористички напад.

«Изнанађен сам том изјавом и волио би да га питам како карактерише овај случај у Зворнику» — рекао је Анђелко Ђурић и нагласио да, ако се напад на Полицијску станицу са познатим последицама не карактерише као тероризам, онда се као такав не може ни решити.

На Полицијску станицу Зворник 27. априла 2015. године око 19.15 часова извршен је терористички напад, у којем је убијен полицајац Драган Ђурић, а рањени полицајци Стево Миловановић и Жељко Гајић.

Терористички напад извршио је припадник вехабијског покрета Нердин Ибрић из Кучић Куле код Зворника. Ибрић се довезао испред Полицијске станице у аутомобилу и уз поклич «Алаху екбер» /Алах је велики/ упао у станицу и почео да пуца из пушке «пумпарице».

Терористички напад је извршен за време примопредаје смене, а приликом размене ватре нападач је ликвидиран.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »