Москва разматра лакше добијање држављанства за све Украјинце

Председник Русије Владимир Путин поновио је да је Москва разматра могућност да се олакша процедуру зa добијањe држављанства свим украјинским држављанима.

Путин је на конференцији за новинаре на крају посете Пекингу нагласио да се разматра могућност да се свим држављанима Украјине омогући добијање руског пасоша по поједностављеној порцедури, преноси агенција  ТАСС.

Према његовим речима, ранија одлука да се добијање држављанства за грађане Доњецке и Луганске Народне Републике «није била спонтана», да није донета напречац.

«Пре доношења декрета израчунали смо колико људи се може пријавити за држављанство, укључујући број пензионера. Њихов број би требало да буде око 30 одсто од укупног броја који би се пријавио», навео је Путин.

Путин је 24. априла потписао декрет којим се грађанима одређених области у источној Украјини олакашава добијање руског држављанства.

Како подсећа руска агенција, у декрету се наводи да особама које су трајано настањене у одређеним деловима области Доњецка и Луганска даје право да се пријаве за руско држављанство по олакшаној процедури.

Та одлука је донесена «како би се сачувала људска прва и слободе» засноване на међународним законима, истиче се у документу.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »