Мигранти уништвају имовину Херцеговцима

Илегални мигранти су, од фебруара, све присутнији на подручју Херцеговине.

Све чешће упадају и у викендице или напуштене објекте, уништавају или краду покренту имовину власника.

Ове године, украли су и четири путничка возила, углавном у близини граничног појаса.

Број илегалних прелазака, у односу на прво тромесечје прошле године, повећан је за око тридесет одсто.

Небојши Гудељу, из требињског насеља Перовића Мост, мигранти су, у зору седамнаестог фебруара, украли «шкоду фелицију». Пресретнута је у близини Љубиња.

«Заборавио сам кључеве, наишли су и укралу ауто буквално испод прозора» — прича Небојша.

Небојша тврди да су свакодневно на путу Никшић — Требиње. Уз илегалне руте према Билећи и Гацку, то је један од мигрантских праваца када изиђу из Црне Горе.

Најчешће су надомак Билеће.

«Таксисти их довезу до прелаза, ту им је најкраће, покажу им где да иду, прелазе илегално, избегавају граничну контролу» — појашњава Миленко Кујунџић, командир Јединице ГП Требиње.

Ти који успеју ући, а њихов број је непознат, не презају ни од чега. Провале, крађе, паљевине и уништавање, дешавају се у ноћним сатима.

«Био сам недавно на Беговим Коритима. Обишли смо четири-пет викендица и свака је обијена, поломљена су стакла, намештај уништен» — додаје Небојша Гудељ.

Из полиције су потврдили да нису имали случајеве физичког насртања на мештане. Препоручују заштиту имовине, јер је накнаду штете тешко остварити.

Безбедност грађана није угрожена. Евидентирали су 122 мигранта од почетка године.

«Не бих говорио да је то нека велика претња, и да грађани треба да страхују. То што се десило у државама окружења, дешава се и код нас и немамо безбедносни проблем који би нам улио страх» — каже Синиша Лакета, начелник Полицијске управе Требиње.

У Граничној полицији кажу да, на основу споразума о реадмисији, мигранте враћају у Црну Гору. Од почетка године било је 678.

Миленко Кујунџић, командир Јединице ГП Требиње, наглашава да се често деси да група, коју су овратили, поново врати два или три пута.

Повећан притисак на границу очекује се током љета. Из полицијских агенција грађанима препоручују да заштите имовину, а свако сумњиво кретање да пријаве полицији.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »