Макрон тера Грке из «шенгена»

Француски председник Емануел Макрон залаже се за нове преговоре о шенгенском простору, чак и ако би резултат било његово прекрајање, тачније, «смањење броја земаља чланица». Таква, умањена шенген-зона, према наводима Евроактива, највероватније би искључила Грчку због њеног имиџа проблематичне чланице кад је у питању ефикасност решавања захтева за азил.

Макрон сматра да «заједничке границе, Шенгенски, као и Даблински споразум више не функционишу».

Он, при томе, мисли на неуспех ЕУ да ревидира систем азила. Према одредбама Даблинског споразума, за решавање захтева за азил одговорна је прва земља ЕУ у коју су мигранти ушли.

Избегличка криза без преседана која је погодила Европу 2015. показала је, међутим, да већина тражилаца азила не жели да остане у земљи првог уласка (најчешће Грчкој, Италији или Шпанији), него настоји да стигне до Немачке или Шведске. Макронова идеја није новина.

На лањском неформалном самиту ЕУ у Салцбургу, он је критиковао државе Вишеградске групе (Пољска, Мађарска, Чешка и Словачка) због одбијања да преузму мигранте у оквиру програма Европске комисије за размештање.

Том приликом, он је рекао да ће «земље које не показују солидарност на крају морати да напусте «шенген» и више неће добијати финансијску помоћ из структурних фондова».

И. С.
http://www.novosti.rs

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »