Китаровић: талас исељавања из Хрватске опада, јер су схватили да у иностранству не теку мед и млеко

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је данас да потенцијалне повратнике у Хрватску одбијају непотизам и корупција у земљи, додајући да талас исељавања из Хрватске полако опада јер су људи схватили да у иностранству не теку мед и млеко.

„Осећа се полако да се талас исељавања зауставља, неки се већ и враћају разочарани јер су схватили да напољу не тече мед и млеко“, поручила је хрватска председница на панел расправи „Бити млад и живети у ЕУ“, коју је организовао дебатни клуб Економског факултета у Загребу, пренела је Хина.

Она је нагласила да није против мобилности, те да млади школовањем и радом у иностранству стичу знања која су „нужност да Хрватска може да функционише у оквирима ЕУ и глобално“. Додала је да ће се због тога „одласци из Хрватске заправо претворити у предност“ када се људи почну враћати.

Председница је казала да је разговарала с много хрватских исељеника и „преко 75 посто њих каже да би се вратили под одређеним условима“.

Они притом, као неке од главних проблема, истичу непотизам и корупцију, нагласила је Граб Китаровић, пренео је Танјуг.

„То је оно против чега се морамо борити. Дакле, стварати једнаке услове за све“, каже хрватска председница и наводи да је дужност државе и политичара да створе услове за повратак, а то су слобода запошљавања, економске слободе и позитивна, оптимистична друштвена клима.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »