Харадинај: Признање, ратна одштета, па укидање такси

Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај најавио је да ће „Косово тражити ратну одштету од Србије“, мада не мисли да ће то питање моћи да се реши на предстојећем самиту у Берлину.

Рамуш Харадинај, Фото: Танјуг / АП

„То је битно питање које морамо решити, то је битно за жртве па и за правду. Али не мислим да ће се све то у Берлину решити“, рекао је Харадинај за РТК 2 и додао да ће њихова делегација „изнети неке ставове, неки допринос“, али да не очекује да ће бити „неког успеха“.

Харадинај тврди и да има усаглашене ставове са Хашимом Тачијем, али и да „нема промена“ његове позиције о признању Косова у постојећим границама.

На констатацију да се, поред разграничења и размене територије, као решење помиње нови термин „двоструки суверенитет“, и на питање шта је компромис за владу у Приштини, Харадинај каже да приштинска делегација у Берлин не иде са „старим причама, разграничење, или размене територије“.

„То су приче из прошлог века. У Берлин идемо више с тим како решити последње питање између Косова и Србије. Признање се неће десити са неком новом идејом, формулом“, тврди Харадинај, који сматра и да се „признање мора догодити“.

У супротном, како је запретио, „Србија ће тотално бити блокирана према ЕУ, неће моћи напред, и у исто време ће изгубити улогу у региону“.

„За Србију и српски народ што пре признају Косово добиће нову ситуацију, нову улогу у региону“, сматра Харадинај.

Он је поновио и да ће „док је ситуација оваква“ таксе остати, али и да се „то може решити кроз признање“.

Према његовим речима, Србија би признањем Косова нешто политички изгубила, али би добила тржиште и тиме већи утицај у региону „као економска сила“.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »