Хан: Главни циљ састанка у Берлину деблокада дијалога Београд — Приштина

Европски комесар за проширење Јонахес Хан рекао је да главни циљ састанка који лидери Немачке и Француске организују у Берлину са западнобалканским званичницима треба да буде решење блокаде дијалога Београда и Приштине. Хан је поздравио иницијативу Париза и Берлина и њихов обновљен интерес за регион,али и упозорио да решење тог питања не може бити наметнуто споља.

комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан (фото: Лола Ђорђевић)

«Јасно је да одрживо решење мора да дође од две земље о којима се ради, које морају на крају да спроведу могући споразум и представе га својим грађанима. Споља наметнуто решење не може да делује, рекао је Хан,» у интервјуу за немачку агенцију ДПА, објављеном на вебсајту листа Ханделсблат.

Хан је говорио уочи састанка у Берлину који су за понедељак сазвали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон са представницима земаља Западног Балкана. Скупу ће присуствовати и председници Србије Александар Вучић и тзв. Косова Хашим Тачи.

Хан је рекао да такве иницијативе редовно покрећу земље чланице ЕУ, а да је интеграција Западног Балкана у ЕУ политички приоритет за целу Унију, што су једногласно потврдиле земље чланице.

«То мора такође бити сигнал на овом састанку у Берлину. Решење косовског питања и стабилност и напредак у другим земљама у региону ће бити остварен само ако делујемо уједињено и вежемо Западни Балкан веродостојно за ЕУ, као што је једногласно одлучено», рекао је Хан.

Европски комесар је упозорио на одлагање отварања приступних преговора ЕУ са земљама Западног Балкана које су оствариле напредак у испуњавању датих критеријума, као што је Северна Македонија, наводећи да то може да дестабилизује цео Западни Балкан.

«Одлагање или непризнавање објективног напретка земаља кандидата имало би драматичне последице за земље о којима је реч и регион у целини. То би скоро изазвало негативан домино ефекат», рекао је Хан. Он је упитао какву би онда мотивацију имале земље Западног Балкана да спроводе тешке реформе или реше сукобе као оне између Косова и Србије ако се тиме не остварује напредак на путу за ЕУ.

«Перспектива приступања ЕУ за свих шест земаља Западног Балкана једногласно су поново потврдиле земље чланице ЕУ на самиту у Софији прошле године. И то је у интересу ЕУ. Јер ако ако не извозимо трајно стабилност нашем најближем суседству ми ћемо увозити нестабилност», рекао је он. Хан је рекао да очекује да ће на крају маја Европска комисија дати позитивну препоруку за Северну Македонију и Албанију за отварање преговора о чланству на основу критеријума које су једногласно усвојиле земље чланице.

Ради се о веродостојности ЕУ, земље чланице су поставиле јун као датум за одлуку о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом и да би одлагање или непризнавање напретка имало погубне последице.

Посебно би било рисканно да се Северној Македонији одбије или одложи отварање преговора о приступању, рекао је Хан. Додао је да ако она сада буде разочарана после решења тридесетогодишњег спора око имена и упркос спроведеним реформама постоји ризик унутрашње дестабилизације са одговарајућим последицама за цели регион, преноси Танјуг.

Земље чланице ЕУ ће донети одлуку на основу садашње политичке процене као што је решење дугогодишњег спора о имену са Грчком у случају Северне Македоније и напретка у реформи правосуђа у случају Албаније. «Само веродостојна политика ће успети у промовисању процеса реформи на Западном Балкану и очувња нашег утицаја у региону, рекао је Хан.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »