Антић: Србија и Кина стратешки партнери

Министар рударства и енергетике Александар Антић изразио је задовољство посетом Кини делегације Србије коју је предводио председник Александар Вучић, и нагласио да споразуми који су потписани омогућавају да две земље буду стратешки партнери.

Антић је у изјави за Танјуг, након последњег билатералног састанка, с представницима компаније „Стејт грид“, рекао да ову посету обележава велики број билатералних састанака како са лидерима, тако и с представницима компанија, али и велики број потписаних споразума.

Он је указао да је имао разговоре с готово свим највећим енергетски компанијама Кине које су заинтересоване или већ имају сарадњу у области енергетике у Србији.

„Имали смо сада састанак са ‘Стејт гридом’ која држи преносну мрежу која снабдева једну милијарду људи. То је сигурно највећа компанија у преносу електричне енергије у свету“, казао је Антић.

Он је истакао да је ова посета била у целини изузетно битна, како с обзиром на билатералне сусрете на највишем нивоу које је имао председник Вучић, од кинеског председника Си Ђинпинга до шефа руске државе Владимира Путина, као и с великим бројем шефова држава које су биле учесници Другог форума „Појас и пут“.

Када је реч о споразумима Антић указује да су нај конкретнији потписани у области путне инфраструктуре.

„Међутим, значајан споразум о сарадњи Србије и Кине у процесу ‘Појас и пут’ ставио је Србију на место државе која прва са Кином има тако свеобухватни споразум који дефинише сарадњу у свим кључним аспектима, који нису само на нивоу инфраструктуре, енергетике и инвестиција, већ глобалног приступа сарадње две државе и народа кроз сарадњу и у свим важним областима друштвеног живота од образовања, науке, здравства, сарадње међу људима, и нуди читав концепт решења које ће без сумње Србију и Кину даље приближити и наша два народа учинити блискијим. Кроз то се остварује још једна могућност да Србија убрзано напредује и да с Кином буде стратешки партнер, што је један од наших кључних циљева“, закључио је Антић.

Beograd, 26. septembra 2018. – Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antic na konferenciji na kojoj je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila program finansiranja „zelene ekonomije“ u Srbiji. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Извор: Танјуг

The post Антић: Србија и Кина стратешки партнери appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »