Washington Times: САД пропустиле шансу да зауставе пројекат «Северни ток» 2

САД је за последњих 5 година пропустила важне моменте за обустављање пројекта «Северни ток 2 » пише у данашњем издању Washington Times-а дописник овог издања Бен Волфганг.

Упркос дугогодишњем убеђивању и отвореним претњама економске санкције од стране две америчке администрације, Вашингтон није био у стању да одврати Немачку од напретка у изградњи гасовода «Северни ток 2».

«Изгледа да Немци намеравају да наставе са изградњом овог гасовода», рекао је државни секретар Мајк Помпео на саслушању у сенатском одбору за спољне послове овог месеца. „Учинили смо скоро све што смо могли да одвратимо Европљане, пре свега Немце, од изградње Северног тока — 2, и данас видимо да је све ово неуспешно.»


Трампова фрустрација због гасовода избила је на самиту у Бриселу у јулу када се пожалио генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу да је Немачка сада «у потпуности под контролом Русије».

«Морамо заштитити Немачку од Русије, али Немачка склапа споразуме с Русијом путем гасовода», рекао је тада Трамп.

Подсетимо се да ће гасовод, који је осмислила руска државна корпорација Газпром са финансијским улагањима других великих међународних актера, као сто је Ројал Дутцх Шел, бити завршен до краја године. Руски званичници рекли су овог месеца да је завршено око 621 миља гасовода. Након завршетка, очекује се да се Северни ток-2 протеже на око 745 миља од руског града Виборг, недалеко од границе са Финском, до Греифсвалда на североистоку Немачке.
Прошле године, Русија је послала око 200 милијарди кубних метара природног гаса у Европу, што је око 40% укупног снабдевања континента, а Северни ток 2 могао би да удвостручи овај износ, кажу његови архитекти.
Почевши од 2014. године, на неколико кључних прекретница, САД су могле користити политичке разлике у Немачкој и глобалну осуду према Русији да зауставе пројекат у његовом корену, или да помогну да се јавно мишљење против њега окрене. Међутим, у сваком од тих тренутака, Вашингтон није могао да се пробије.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »