Вулин у Москви са генералом Семериковим из ОДКБ-а и министром одбране Ирана

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин састао се са вршиоцем дужности генералног секретара ОДКБ Валеријем Семериковим. На састанку је размотрена досадашња сарадња као и могућности за њено унапређење. 

Министар Вулин је истакао да је Србија војно неутрална земља и да неће бити чланица ни једног војног савеза, али да има простора да са ОДКБ развија и продубљује сарадњу.

Заједничка оцена в.д. секретара и министра одбране је да је сарадња са ОДКБ данас знатно боља него у претходном периоду.

Вршилац дужности генералног секретара, Семериков, истакао је да ОДКБ поштује став Србије о војној неутралности као и да је учешће Војске Србије у активностима ОДКБ веома значајно за ту организацију. 

Састанак министра Вулина и иранског колеге Хатамија

Министар одбране Србије, Александар Вулин састао се са иранским министром одбране генералом Амиром Хатамијем на одвојеном састанку у оквиру Осме безбедносне конференције у Москви.

Министри су се сагласили да се сарадња развија у складу са обостраним интересима и у циљу изградње билатералних односа и истакли да је  отварање изасланства одбране Србије у Техерану допринело њеном унапређењу.

Министар Вулин се захвалио на принципијелном ставу Ирана по питању наших легитимних напора за очување суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Споразум о сарадњи у области одбране је у завршној фази преговарања чиме ће се створити правни основ за реализацију значајнијих билатералних активности две војске.

 

Министар Александар Вулин је се такође у оквиру Осме безбедносне конференције у Москви, састао са министром националне одбране НР Кине, генералом Веи Фенгхеом.

Ово је трећи узајамни сусрет два министра у последњих годину дана.

Министри су истакли да се тренутни билатерални односи две земље оцењују као најбољи у историји за шта су заслужни лични односи председника Вучића и Си Ђипинга. У складу са тим и редовни дијалог министара допринео је остваривању значајних резултата на унапређењу досадашње и иницирању нових области сарадње Војске Србије и Народно-ослободилачке армије Кине.

Министар Фенгхе изразио је спремност да и даље развија сарадњу у области одбране кроз активности и планове које ће договорити два председника током предстојећег Другог форума за међународну сарадњу «Појас и пут» који се одржава у Пекингу.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »