Вучић: Србија постаје све снажнија

Председник Александар Вучић изјавио је да је у Пекингу са руским председником Владимиром Путином анализирао комплетне односе Србије и Русије и да су прошли кроз све сфере друштвеног живота.

Вучић је истакао да су заједнички констатовали да је важно да расте трговинска размена Србије и Русије, што је ситуација коју је наша земља успела да промени у последње три године, јер своје обавезе исплаћује на време и показује да је поуздан економски партнер Русије.

Србија, рекао је, плаћа све обавезе за гас, што раније није био случај, и не дугује новац за Петрохемију, а уз то Србија увећава извоз и покушава да обезбеди излаз на трећа тржишта.

Вучић је додао да је Путину показао прве фотографије о почетку градње гасовода „Турски ток“ кроз Србију, пројекат вредан 1,5 милијарди евра.

„Уз путеве и пруге, гасовод значи живот за људе, фабрике и инвестиције у Србији“, нагласио је председник Вучић.

Вучић је пренео да је током дана разговарао и са мађарским премијером Виктором Орбаном, о могућем кризном сценарију за гас, односно могућност да се прекине испорука преко Украјине, иако до краја године Србија планира да заврши свој део гасовода, као и о томе како да напунимо Банатски двор.

Мађари су рекли да ће помоћи, додао је Вучић.

Вучић је напоменуо да је са Путином разговарао и о војној индустрији и војнотехничкој сарадњи и истакао да је у претходном периоду договорена плаћања од око 619 милиона евра за различите врсте наоружања из Русије.

„Србија ће до краја године исплатити више од 60 одсто те суме, око 360 милиона. Испуњавамо обавезе, а Србија постаје све снажнија“, подвукао је председник.

Вучић је додао да су разговарали и о заједничким вежбама, са НАТО-ом и другима.

„Констатовали смо да су билатерални односи у успону, све бољи и да имамо разумевања за ситуацију у којој се налазимо, и једни и други“, рекао је Вучић.

 

Са Путином: Учврстили пријатељство и реалан приступ КиМ

Русија ће помагати и подржавати Србију и неће дозволити нападе на нашу земљу у било ком смислу, осим у политичком, пренео је председник Александар Вучић поруку председника Русије Владимира Путина, после разговора са шефом руске државе о Косову и Метохији.

Вучић је рекао да је са Путином разговарао у присуству сарадника, а потом, додатно, још пет минута у четири ока, и да је то био свакако један од најдужих и најважнијих сусрета, поред оног са кинеским председником Си Ђинпингом, јер у Берлин, где ћемо, каже, бити усамљени у ставу о КиМ, иде са учвршћеном позицијом.

„Тамо ће наша делегација бити потпуно усамљена по том питању а то ће бити кључна тема самог самита. Позиција нам није ни лака ни једноставна. Али, после сусрета са Сијем и Путином, чини ми се да смо учврстили пријатељство и рационалан, реалан и одговоран приступ решавању проблема Косова.

Председник је рекао да је детаљно обавестио руског председника о ономе што се дешава на и око Косова и Метохије, и да је од Путина добио уверавања да ће помагати и подржавати Србију и да Русија „неће дозволити да било ко, на било који начин дира Србију или по некаквом другом смислу, осим политичком, врши нападе на нашу земљу“.

„Упознао сам га са свим што се дешава, колико је могуће на рационалан начин о томе говорити. Путин је био изненађен, запрепашћен, да су Албанци забранили Српској листи да изађу на изборе. Само сам слегао раменима и рекао да не желим да му одузимам време, да би све што бих рекао изгледало као да се жалим и кукам, тим пре што га је Лавров известио о свему томе“.

Вучић каже да ни сам не разуме шта се тражи од Србије:

„Ја не знам шта више да очекујем. Не могу да разумем ништа, видим цео дан неке претње, те неће бити двоструког суверенитета, те неће бити аутономије… Шта онда сви ви хоћете – да Србија вас призна, да бисте рекли “заборавићемо то што смо вам отцепили део територије“? Шта стварно мислите да је могуће“, упитао је Вучић.

Каже да не разуме шта је њихов циљ, јер, како каже, „немате посла са рационалним људима“, онда је много тешко да размишљате на политички озбиљан и одговоран начин.

„Важно је да имамо подршку Русије, пет минута смо и насамо разговарали, то је мени било веома важно, учврстили смо додатно поверење и договорили се око неких других битних ствари за Србију“, рекао је Вучић.

„И у једном тренутку је председник Путин рекао да ће помагати и подржавати Србију, али да се неће дозволити да било ко на било који начин дира Србију или по некаквом другом, а не политичком смислу, врши нападе на нашу земљу и народ. То је за нас важна речница, при чему ми сматрамо да је важно да сачувамо мир и стабилност“, каже Вучић.

Додаје да је у чуду сваки дан са новим причама, новим изјавама из Приштине и не само из Приштине.

„И не могу да кажем да имам страх од онога што ће се збивати у Берлину, али да осећам неку велику радост што ћу те људе из Приштине да видим – не. И неку наду да је могућ компромис, такође не. Надам се да неће бити додатног доливања на ватру.

То би било најбоље“, каже Вучић.

Вучић подсећа да ће у Берлину бити сви који су признали независност Косово – Француска и Немачка, али и сви из региона, не рачунајући БиХ, али међу њима и Звиздић, који би признао Косово, по речима Бакира Изетбеговића, али не може због РС.

„Тамо ће наша делегација бити потпуно усамљена по том питању, а то ће бити кључна тема самог самита. Позиција нам није ни лака, ни једноставна. Али, после сусрета са Сијем и Путином, чини ми се да смо учврстили пријатељство и рационалан, реалан и одговоран приступ решавању проблема Косова“, истакао је Вучић.

 

Поносан на земљу и на то како је представљена

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је веома поносан на своју земљу коју представља у Кини, да је током дана имао добре састанке са државницима многих земаља, као и да је током свечане вечере седео за столом поред Си Ђинпинга, Ли Кећијанга и Ђузепе Контија, док су са друге стране били Владимир Путин и Нурсултан Назарбајев.

Вучић је рекао да је данас дуго разговарао и са премијером Аустрије Себастијаном Курцем, затим да је имао добар билатерални састанак са председником Белорусије Александром Лукашенком.

„Састао сам и са председницима Швајцарске, Мозамбика, Кеније, Вијетнама и Канаде“, рекао је Вучић.

Истакао је да су на свечаној вечери у препуној хали најмоћнији људи света слушали о Србији и уживали у игри из наше земље.

Вучић је објаснио да је била организована заједничка игра у којој су учествовали Русија, Филипини, Египат и Србија.

Вучић је нагласио да су изашли момци у шајкачама и девојке у српским народним ношњама, као и да су у оквиру представљања наше земље присутни могли да упознају Србију, виде Ђердапску клисуру, наше манастире и слично.

Истакао је да је једна од најгледанијих телевизија у свету кинеска ЧТВ у „прајм тајму“ од девет до 10 сати увече имала емисију о железари у Смедереву у којој су пуштани и наши радници и синдикати и слично и приметио да ни ми нисмо имали такву емисију у Србији.

Вучић је додао да су дали и награду људима из ХБИС компаније која је преузела Железару Смедерево, као и да је веома задовољан због свега тога.

„Такође, бићу један од тројице лидера који ће говорити на затварању ове конференције, што је велика ствар за нашу малу земљу“, рекао је Вучић и додао да је наша земља добила велику рекламу, она не може да се мери новцем.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »