Вучић: Русија неће дозволити да било ко дира Србију

Русија ће помагати и подржавати Србију и неће дозволити нападе на Србију у било ком смислу, осим у политичком, пренео је председник Србије Александар Вучић поруку председника Русије Владимира Путина, после разговора са шефом руске државе о Косову и Метохији.

Вучић је новинарима рекао да је са Путином разговарао у присуству сарадника, а потом, додатно, још пет минута у четири ока, и да је то био свакако један од најдужих и најважнијих сусрета, поред оног са кинеским председником Си Ђинпингом, јер у Берлин, где ће, каже, «бити усамљени у ставу о КиМ», иде са учвршћеном позицијом.

 

«Тамо ће наша делегација бити потпуно усамљена по том питању а то ће бити кључна тема самог самита. Позиција нам није ни лака ни једноставна. Али, после сусрета са Сијем и Путином, чини ми се да смо учврстили пријатељство и рационалан, реалан и одговоран приступ решавању проблема Косова» — навео је председник.

 

Рекао је да је детаљно обавестио руског председника о ономе што се дешава на и око Косова и Метохије, и да је од Путина добио уверавања да ће помагати и подржавати Србију и да Русија «неће дозволити да било ко, на било који начин дира Србију или по некаквом другом смислу, осим политичком, врши нападе на Србију».

 

«Упознао сам га са свим што се дешава, колико је могуће на рационалан начин о томе говорити. Путин је био изненађен, запрепашћен, да су Албанци забранили Српској листи да изађу на изборе. Само сам слегао раменима и рекао да не желим да му одузимам време, да би све што бих рекао изгледало као да се жалим и кукам, тим пре што га је Лавров известио о свему томе» — рекао је Вучић.

 

Истиче да је подршка Русије важна, и да је пет минута насамо разговарао с Путином. Према његовим речима, додатно су учврстили поверење и договорили се око неких других битних ствари.

Председник Србије каже да је са Путином анализирао комплетне односе Србије и Русије и да су прошли кроз све сфере друштвеног живота.

Вучић је истакао да су заједнички констатовали да је важно да расте трговинска размена Србије и Русије, што је ситуација коју је Србија успела да промени у последње три године, јер своје обавезе исплаћује на време и показује да је поуздан економски партнер Русије.

Србија, рекао је, плаћа све обавезе за гас, што раније није био случај, и не дугује новац за «Петрохемију», а уз то Србија увећава извоз и покушава да обезбеди излаз на трећа тржиште.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »